13/05/2008 10:35

Iranski reditelj Madžid Madžidi gost festivala Cinema City

info

Slavni iranski reditelj, Madžid Madžidi (Majid Majidi), biće gost Cinema City festivala koji se održava od 14. do 21. juna u Novom Sadu, u organizaciji Udruženja Exit. Madžidi će na festivalu predstaviti svoj film Pesma vrabaca (The Song of Sparrows) koji se prikazuje u okviru internacionalne takmičarske selekcije „Exit Point“.

Madžid Madžidi bio je gost naše zemlje pre četiri godine kada mu je uručen „Zlatni pečat“, visoko priznanje Jugoslovenske kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti. Nakon višegodišnje pauze, vratio se na filmsku scenu filmom Pesma vrabaca koji je imao svetsku premijeru na ovogodišnjem Berlinskom festivalu.

Film prati Karima, požrtvovanog oca koji odlazi u grad da radi kao taksista da bi sakupio novac za slušni aparat svoje kćerke. Reditelj na poetičan način opisuje psihološku transformaciju čoveka koji sa sela odlazi u grad, i kroz sudar harmoničnosti male sredine i haotičnosti grada pro�ivljava promene kroz mnoštvo smešnih i emotivnih situacija. Za tumačenje specifičnog lika Karima glumac Rezi Naije osvoijo je „Srebrnog Medveda“ u Berlinu za najbolju mušku ulogu.

Madžid Madžidi debitovao je kao scenarista i reditelj 1992. godine filmom Baduk na Kanskom festivalu, gde je doživeo veliki uspeh. Nakon toga napisao je i režirao veliki broj filmova koji su dobili svetska priznanja. Dobitnik je tri Gran prija na filmskom festivalu u Montrealu za filmove Baran, Boja raja i Deca neba, a prvi je iranski reditelj koji je nominovan za Oskara, za film Deca neba, 1997. godine. Poznat je kao najizrazitiji sledbenik italijanskog neorealizma u iranskom filmu i kao jedan od retkih reditelja koji nije cenzurisan u svojoj zemlji, jer se uglavnom u filmovima bavio humanitarnim temama izbegavajući političku konotaciju.