23/05/2011 15:18

Intrigantna "Crna Venera" u selekciji Exit Point

Selekcija Exit Point

Među najintrigantnijim ostvarenjima na ovogodišnjem festivalu nalazi se francuski film "Crna Venera" (Vénus noire). Kandidat za Zlatnog lava na 67. filmskom festivalu u Veneciji, reditelja Abdelatifa Kešiša (Abdellatif Kechiche), šokiraće vas neverovatnom i istinitom pričom o Sari (Sarki) Bartman, Južnoafrikanki koja je u ranoj mladosti prodata u roblje, da bi potom bila odvedena u Englesku a posle u Francusku.Drugačija anatomija, kao i boja kože, u javnosti su izazvale veliko interesovanje, kako publike tako i naučnika. Sarki je smatrana za divljakušu, uprkos njenoj izraženoj muzikalnosti i plesnom talentu. Javnosti je predstavljana na karnevalima i vašarima pod imenom "Hotentotska Venera". Njenu pojavu je opisao i otac uporedne anatomije, Žorž Kivije, čiji diskriminatorni osvrt na "Hotentotsku Veneru“ svedoči o, u to vreme opšteprihvaćenom, naučnom rasizmu.

Sarina slava je kratkog daha i nakon što njena pojava prestane da izaziva željene reakcije, njen gospodar je uvodi u svet prostitucije i razvrata. Posle jedne oštre zime Sara umire, od kombinacije upale pluća i veneričnih bolesti. Dostojanstvo koje joj je uskraćeno za života nije joj pruženo ni u smrti. Njen skelet, genitalije i mozak su dugo vremena bili deo stalne postavke u francuskom Musée de l'Homme odakle su povučeni tek 1974. godine, a tek su 2002. njeni ostaci su preneti u Južnoafričku Republiku.

Film "Crna Venera" dočarava nam jednu od stepenica na bolnom i mukotrpnom putu sazrevanja čovečanstva, gde se iz neznanja rađaju nepoštovanje, surovost i indiferentnost prema tuđoj patnji. Film nagoni gledaoca da preispita svoje sopstvene stavove prema različitosti kao i to na koji način percipira ljude oko sebe.

Reditelj Abdelatif Kešiš (Abdellatif (Abdel) Kechiche) rođen je 1960. godine u Tunisu. Svoju karijeru je započeo kao pozorišni i filmski glumac, a 2000. godine potpisuje svoj režiserski i scenaristički debi, Blame it on Voltaire. Slede Games of Love and Chance, a potom The Secret of the Grain, oba ovenčana César nagradama ili, kako ih druge zemlje nazivaju, francuskim Oskarima. "Crna Venera" je njegov najnoviji film, kandidovan za Zlatnog Lava na 67. Filmskom festivalu u Veneciji.