26/03/2015 10:13

Ingrid Bergman zaštitno lice Filmskog festivala u Kanu

Ikona Holivuda Ingrid Bergman biće zaštitno lice 68. međunarodnog filmskog festivala u Kanu, koji će ove godine biti održan od 13. do 24. maja, saopštili su organizatori festivala. Nasmejano lice glumice na beloj pozadini zameniće portret italijanskog glumca Marčela Mastrojanija, koji je bio na velikom plakatu prošlogodišnjeg festivala.

"Ingrid Bergman (1915-1982) je ikona filma, moderna žena i hrabra glumica. Ona je istovremeno bila holivudska zvezda i figura neorealizma, menjajući uloge u skladu sa svojim strastima i ne gubeći na svojoj jednostavnosti i nežnosti", saopštili su organizatori, koji ujedno žele da obeleže 100 godina od njenog rođenja.

Sinonim za slobodu, smelost i hrabrost, glumica švedskog porekla, bila je predsednica žirija festivala 1973. godine. "Moja porodica i ja smo veoma dirnuti što je festival izabrao našu divnu majku za glavni plakat festivala, na stogodišnjici njenog rođenja", izjavila je njena ćerka, takođe glumica Izabela Roselini. Na festivalu će biti prikazan i do sada neobjavljeni dokumentarni film o filmskoj zvezdi. Film "In her own words" Stiga Bjorkmana biće prikazan u okviru "kanskih klasika".

Ingrid Bergman je osvojila tri Oskara, dve nagrade Emi, četiri Zlatna globusa i pozorišnu nagradu Toni. Ostaće upamćena po ulogama u filmovima "Kazablanka" (1942) s Hemfrijem Bogartom i "Ozloglašena" (1946) Alfreda Hičkoka. Američki filmski institut proglasio je Ingrid Bergman četvrtom najvećom ženskom glumačkom zvezdom u istoriji američke kinematografije.

Izvor: b92.net