21/11/2023 10:44

Ice on Fire (2019) na Cinema City festivalu

Cinema City u saradnji sa Američkim kutkom u Novom Sadu 1. decembra predstaviće vam dva dokumentarca koja se bave društvenim i ekološkim izazovima ali i rešenjima, čime će se završiti novosadsko izdanje festival.

Veče dokumentarnih filmova koji nam otkrivaju kako možemo da utičemo na promene u društvu i životnoj sredini ne samo da o njima razgovaramo uključiće projekcije filmova After Truth: Disinformation and the Cost of Fake News (u 18 sati) u režiji Endrua Rosija, nagrađivanog američkog reditelja i producenta i Ice on Fire (u 20 sati) koji je producirao i vodio Leonardo di Kaprio.

Ice on Fire (2019)

Možemo li uticati na klimatske promene? 

Ice on Fire istražuje različite načine uz pomoć kojih možemo da smanjimo unos ugljenika u atmosferu. Film istražuje kako možemo ugljenik da „povučemo“ nadole, izvodeći ga iz atmosfere i tako utičemo na snižavanje globalnog zagrevanja. Preokret za smanjenje klimatskih promena je hitan, s obzirom na to da je svet prešao dozvoljenu količinu CO2 u atmosferi što je dovelo do klimatske nestabilnosti širom sveta. Čuli smo predviđanja, ali sada su efekti klimatskih promena svakodnevna realnost. Leto 2018. bilo je najtoplije zabeleženo, oluje su jače, suše duže, arktički led je tanak ili ga uopšte nema, a Antarktik se topi brže nego što je predviđeno. Kroz posete vizionarima i naučnicima, mladim i starim, film istražuje nadu da možemo da se pomerimo od ivice. I, baš kada shvatimo kako, suočavamo se sa dodatnom složenošću, oslobađanjem metana, snažnog gasa staklene bašte na Arktiku, koji sada ulazi u atmosferu. Kako film kaže: „Da li je igra gotova? Ili se igra? Kava rešenja imamo pri ruci, kakva sposobnost i koji resursi nam trebaju  kako bi mogli da preokrenemo globalno zagrevanje... ne da ga ublažimo, ne da ga smanjimo, ne da ga stabilizujemo, već preokrenemo.“

U filmu ćemo čuti neke od najvećih naučnika današnjice uključujući i Majkl Mana (Michael Mann), direktora centra za istraživanje Zemlje na Univerzitetu Pensilvanija.

Film je, inače, već treći projekat Dikaprija vezan za alarmantno stanje životne sredine.


Film će biti prikazan na engleskom jeziku, bez prevoda na srpski, u Američkom kutku Novi Sad (Kej žrtava racije 2b). 

Ulaz je slobodan.