30/09/2019 06:31

HSF- HERCEGNOVSKI STRIP FESTIVAL

Postoji veliki broj umetničkih festivala u zemlji i regionu i svaki je osoben. Neke karakteriše privlačna lokacija i udoban ambijent, druge dobar program i zvučna imena, treće dostupnost ili pristupačna cena karte. Zamislite sve to na jednom mestu i otvoriće vam se vrata jedinstvenog Hercegnovskog strip festivala koji je započet pre trinaest godina iz velikog entuzijazma i ogromne ljubavi osnivača festivala prema stripu. Korak po korak festival se gradio, jačao i rastao, i sve više zadobijao poštovanje među značajnim svetskim autorima stripa.

„Jedan grad, dve galerije, pet koncerata, šest dana, deset lokacija i 50 strip autora i teoretičara devete umetnosti“ - na ovaj način je najavljen program 13. HSF-a koji je održan od 6. do 11. septembra. Zanimljivo je da je 2019. protekla u znaku velikih jubileja na svetskoj strip sceni, tako je i ovo izdanje HSF-a bilo u znaku obeležavanja tih značajnih datuma poput 90 godina od izlaska Tin Tina, 80 godina Betmena, 60 godina Asteriksa, 50 godina Alana Forda i 50 godina najpoznatijeg balkanskog stripa Dikana. Upravo je program festivala počeo sa predavanjem i radionicom u OŠ „Dašo Pavičić“ koje je održao Lazo Sredanović, autor legendarnog stripa „Dikan“. Tradicionalno, zvanično otvaranje festivala je bilo na trgu Belavista u starom gradu, uz zvuke limenog duvačkog orkestra „Mjesne muzike Đenović“ koji takođe obeležava veliki jubilej - 100 godina postojanja. Nakon toga je u galerijama „Sue Ryder“ i „Josip Bepo Benković“ otvorena izložba radova Laza Sredanovića i 12 specijalnih gostiju HSF-a 2019.

Listu specijalnih gostiju je predvodio legendarni strip stvaralac Enrique Breccia iz Argentine, zatim, britanski trio Rufus Dayglo, Boo Cook i Simon Davis, Italijani Vanessa Belardo, Pasquale del Vecchio, Andrea di Vito i Mario Alberti, Španci Raul Allen, Javier Fernandes i dva izuzetna umetnika sa prostora bivše Jugoslavije – Leonid Pilipović alias Punkerstein iz Srbije i Stjepan Štef Bartolić iz Hrvatske.

Sledećih pet dana Herceg Novi je pretvoren u grad stripa, redovni događaji su bile berze stripova, potpisivanje albuma, crtanje za fanove i crtanje po majicama. Uz specijalne goste na ovaj festival se iznova vraćaju i umetnici koji su prethodnih godina dolazili, i to dovoljno govori o njegovoj vrednosti, gostoptimstvu organizatora i neposrednoj, domaćinskoj atmosferi. Među njima su između ostalih bili i storyboarder za „Game of Thrones“ - William Simpson (UK), ekskluzivni crtač Zagora - Walter Venturi (IT), Walter Trono (IT), Antonio Lucchi (IT), Mirko Čolak (RS), Dragana Kuprešanin (RS), Zoran Stefanović (RS), Tihomir Tikulin (HR), Milko Peko (HR), Filip Andronik(BiH) i Vladimir Vesović (RS).

Program festivala je obuhvatao celodnevne aktivnosti crtača i redovan noćni program, koncerte pop, rok i pank bendova. Kompletan program je bila i neka vrsta turističke razglednice, jer se odvijao na najlepšim i u najvažnijim prostorima Herceg Novog. Na taj način su organizatori nenametljivo i nepretenciozno gostima festivala približili sve lepote i upoznali ih sa znamenitostima ovog grada i njegove okoline. A gosti festivala su crtali po trgovima, plažama, kafićima, restoranima, družili se i držali radionice i predavanja na terasama, ulicama, klubovima, školama i galerijama.

Svi programi su bili besplatni, kao i koncerti od kojih je prvi predstavio tri benda i održan je na tvrđavi Forta Mare sa koje se pruža prelep pogled na more. Nastupili su šarmantni italijanski punk-rock sastav „Rodeo Clown“ sa kojima svira i strip umetnik Antonio Lucchi, mladi hercegnovski rokeri bend „Kupllung“, i rok sastav „Gotam vilans“. Koncertni program 13. HSF-a završen je na „Beach baru Peoples“ gde je nastupio bend „Viva Vops“ ispred Bunt Rok Festivala, što je deo nove saradnje ova dva festivala.

Jedna od najlepših aktivnosti je bila poseta etno selu Klinci, Luštica i obilazak brodićem  čuvenog ostrva Mamula. Nakon toga se otišlo na otvoreno more, gde je preko 40 crtača iz celog sveta poslalo svoju, jedinstvenu strip poruku putem staklenih boca zapečaćenih voskom. Akcija „Strip u boci“ se desio u jednom neponovljivom trenutku, pod otvorenim nebom i bacanjem boca u more pokazalo se zajedništvo devete umetnosti i nesebična želja za stvaranjem. Ako pronađete misterioznu bocu sa jednim kaišem stripa, shvatite to kao unikatan poziv za neko od sledećih izdanja ovog nesvakidašnjeg festivala.