20/09/2022 03:46

Hajde da zajedno učinimo našu reku i zajednicu lepšim

Dragi naši prijatelji, saradnici, partneri, volonteri, učesnici, sugrađani,

Kulturanova i TAKT festival vas pozivaju na učešće u našoj R2C (Rivers to Communities) rezidenciji.

U pitanju je višednevna akcija tokom koje ćemo zajedno sa našim sugrađanima (sa vama) kroz umetnost, aktivizam i ekologiju probati da naš Dunav učinimo lepšim, da ga vratimo zajednici.

Ujedno želimo da povežemo zajednice, starije i mlađe, amatere i profesionalce oko ideje zajedništva, čuvanja prirode i odnosa.

Tokom ovih sedam dana, sve radimo u prirodi i za prirodu :)


U okviru projekta se realizuje nekoliko manjih intervencija na divljim plažama u Novom Sadu, a jedna od njih je i postavljanje sandučića za ljubavna pisma u kojima će građani moći da postave svoje ili pesme omiljenih pisaca i pokrenu talas ljubavi na obali Dunava. Kao deo ove akcije održaće se višednevna radionica poezije koju će održati Katalin Papp. Radovi nastali na radionici biće promovisani na TAKT Festivalu.


Takođe, ideja je da se u okviru projekta realizuje nekoliko manjih intervencija na divljim plažama u Novom Sadu a jedna od njih je postavljanje odbojkaške mreže na Bećarac plažu.
Poželeli smo da ta mreža bude isheklana sa natpisom ‘Bećarac’ na sebi. Uz to bismo voleli da se održi radionica heklanja i ručnog rada kako bismo mlade generacije podsetili na ovu tradiciju koja je naše kulturno nasleđe.
Radionice će se održati 19, 20. i 21. septembra od 12h do 15h. Radionicu će održati Vesna Mojić, rođena Novosađanka, odrasla na "Panonskom moru", koja se od 5. god bavi ručnim radovima. Majka je troje dece koja je osnovala firmu Handmade 2017.god. Ima sertifikat starih zanatlija, i redovno drži školicu štrikanja i heklanja.


Organizujemo još jednu besplatnu radionicu Veza. Tema radionica je Dunav, reka i ljubav.


A spremili smo i radionicu slobodnog crtanja. Potrebna nam je vaša pomoć kako bismo ove sandučiće oslikali i ukrasili.


Pitate se kako vi možete da pomognete (osim, naravno da se prijavite na radionice). Ono što nam nedostaje jesu volonteri i materijal za izradu svih stvari koje planiramo da pravimo. Zato vas pozivamo i na donaciju materijala.

Potrebne su nam stare daske, ribarske mreže, kanapi, boje ili stari miljei koje nikad više nećete koristiti.

Ako želite da nam pomognete u njihovom sprovođenju donacijom svog vremena ili materijala koji nam je potreban, javite nam mejlom na [email protected]

Naravno, pozivamo Vas i da dođete na naš TAKT festival, da zajedno promovišemo autentično, kreativno, spontano i inovativno.