23/06/2008 21:05

Grand prix za Lensa Hamera i SOS dečije selo

Dobitnik Grand prix-ja festivala Cinema City, američki reditelj Lens Hamer, odlučio je da polovinu nagrade od 15 000 dolara pokloni SOS Dečijem selu „Dr. Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici. „Uveren sam da je vrednost, a možda i merilo umetnosti njena sposobnost da zaceli duhovne rane. I dok, nadam se, „Balast“ na momente doseže taj potencijal, Sos Dečije Selo očigledno izvodi taj poduhvat svakog dana“, poručio je reditelj u pismu kojim se zahvalio na nagradi.

Prema odluci međunarodnog žirija koji je glavnu nagradu festivala dodelio filmu „Balast“, islandski film „Neverovatna istina o kraljici Rakeli“ Olafa de Fler Johansona dobio je nagradu za „Specijalni doprinos savremenom filmskom izrazu“ a ostvarenju „Ljubav i drugi zločini“ Stefana Arsenijevića pripaо je „Ibis“ i novčana nagrada od 8 000 dolara za najbolji domaći film.

Za režiju domaćeg filma „Ibisom“ je nagrađen Dejan Zečević za film „Četvrti čovek“ dok je nagradu za scenario dobio Nebojša Romčević za film „Na lepom plavom Dunavu“. Nagrade za glavnu žensku i mušku ulogu dobili su Ana Franić i Nikola Kojo za uloge u filmovima „Na lepom plavom Dunavu“ i „Četvrti čovek“, za fotografiju nagrađen je Miloš Kodemo za film „Miloš Branković“. Nagrada za originalnu muziku dodeljena je Borisu Kovaču za film „Na lepom plavom Dunavu“, a Marku Glušcu za montažu filma „Četvrti čovek“.

Najbolji film snimljen budžetom manjim od 10 000 dolara je „Uspavanka za dečaka“ Miloša Pušića, a specijalne nagrade dodeljene su nemačkom filmu „Iluzija“ Burhana Kurbanija, filmu „Zlatne čaklje“ crnogorskog reditelja Zorana Bojovića i domaćem dokumentarcu „Moj drug Srbija“ Sonje Blagojević. Južnokorejski reditelj Li Čang Dong dobitnik je nagrade „Ibis“ za „Izuzetan doprinos savremenom filmskom izrazu“, a nagrada žirija kritike „Fipresci Srbija” za najbolji film festivala pripala je norveškom ostvarenju „Umetnost negativnog razmišljanja“ Borda Breinera. Žiri „Srpskog ogranka Fipresci” nagradu je dodelio švedskom hororu „Pusti pravog unutra“ režisera Tomasa Alfredsona.

Festival Cinema City završen je u subotu 21. juna svečanom dodelom nagrada i prepunim bioskopima. Tokom osam dana prikazano je 135 filmova a festival je posetilo više od 55 000 gledalaca. U akademskom programu festivala učestvovali su brojni domaći i strani reditelji, glumci i producenti. Kroz izložbu i konferenciju predstavljen je program novih medija i brojni umetnici i organizacije sa kojima su posetioci mogli da razmene iskustva o novim medijima i tehnologijama.

Publici festivala predstavile su se autorske i glumačke ekipe domaćih filmova, a gosti festivala bili su i reditelj pobedničkog filma Lens Hamer, izraelska rediteljka Natali Azulin, mladi meksički reditelj Honas Kuaron, amerikanka Nina Pejli, Stefan Kitanov, holandski reditelj Dejvid Ferbijak i mnogi drugi.