29/11/2011 15:50

Gotam nagrada za najbolje Terensu Maliku i Majku Milsu

Dodela Gotam nagrada, jedna od najvažnijih filmskih manifestacija u SAD-u posvećenih nezavisnom filmu, odražala se juče, 28. novembra, u Njujorku.


Za najbolji igrani film proglašeni su dobitnik Zlatne palme u Kanu, film Terensa Malika "The Tree of Life" (Drvo života) i komedija "Beginners" (Početnici) u režiji Majka Milsa. Glavne uloge u filmu „Drvo života“, impresionističkoj priči o životu jedne porodice pedesetih godina u Teksasu, glume Bred Pit i Šon Pen. U filmu „Početnici“ Juan Mekgregor glumi čoveka čiji otac, koga tumači Kristofer Plamer, objavljuje da je homoseksualac. 

Članica žirija Natali Portman objasnila je da je žiri imao veliku dilemu i da nije mogao da se odluči za jednog pobednika, te su "doneli smelu i nezavisnu odluku da izaberu dva".

Nagrada za najbolji dokumentarni film dodeljena je ostvarenju "Better This World" (Poboljšaj svet) o dvojici prijatelja iz Teksasa koji su optuženi da su planirali bombaški napad na skup republikanaca 2008. godine.

Felisiti Džouns proglašena je najboljom mladom glumicom za svoju ulogu u filmu "Like Crazy" (Do ludila) u kome glumi Britanku koja je prinuđena da se rastane od svog američkog momka kada joj istekne viza.

Nagrada za najboljeg mladog režisera dodeljena je Di Ris za njen debi dokumentarac "Pariah" (Parija) o afričko-američkoj tinejdžerki iz Njujorka koja traži svoj seksualni identitet.

Nagrada publike pripala je filmu "Girlfriend" (Devojka), dok je priča o čoveku koji se žali na kaznu doživotnog zatvora "Scenes of a Crime" (Scene zločina) proglašena najboljim filmom bez ugovora o distribuciji.

Dodelu nagrada vodili su glumci Edi Falko i Oliver Plat, a nagrade su dodeljivali Alek Boldvin, Melisa Lio i Tilda Svinton.

Nagrade Gotam svake godine dodeljuje Nezavisni filmski projekat, neprofitna organizacija osnovana 1979. godine sa ciljem pružanja podrške nezavisnom filmu.