17/03/2015 08:25

Francuski filmski karavan: “Lica afričkog filma“

U okviru Meseca frankofonije, Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada i Udruženjem Cinema City, predstavlja ciklus afričkih frankofonih filmova “Lica afričkog filma“ koji počinje 20. marta - na Međunarodni dan frankofonije. Ulaznice za filmske projekcije, po ceni od 150 dinara, moći ćete da kupite na dan projekcije u KCNS-u. U nastavku pogledajte repertoar filmova martovskog Francuskog filmskog karavana, odaberite svoje favorite, i otkrijte mnogobrojna lica ovog kontinenta sa nama.

20. mart 19h, Kulturni centar Novi Sad
Lumumba (2000, 116’, Francuska, Republika Kongo)
Režija: Raul Pek
Igraju: Erik Ebuane, Aleks Deskas, Maka Koto

U nepreglednoj lepoti noći jedne afričke savane, dva čoveka su dobila zadatak da iseku tri leša. Da ih spale. Da ih zakopaju. Ovde se završava život Patrisa Lumumbe, koji je tri meseca bio premijer Konga, odnedavno nezavisnog. Ali ovde i počinje njegova priča…


20. mart 21h, Kulturni centar Novi Sad
Piroga (2012, 87’, Francuska, Senegal)
Režija: Musa Ture
Igraju: Sulejman Seje Ndiaj, Malamin Dram, Laiti Fal

Ribarsko selo u velikom predgrađu Dakara, iz koga polazi mnogo piroga. Na kraju putovanja preko mora, često pogubnog, one stižu do Kanarskih ostrva na španskoj teritoriji. Baj Laj je kapetan jedne ribarske piroge i poznaje more. Ne želi da ode, ali nema izbora. Moraće da preveze 30 ljudi u Španiju. Oni se ne razumeju svi, neki nikad nisu videli more i niko ne zna šta ga čeka.


21. mart 19h, Kulturni centar Novi Sad
Snovi od prašine (2006, 86’, Francuska, Kanada, Burkina Faso)
Režija: Loran Salg
Igraju: Makena Diop, Rasman Uedraogo, Fatu Tal-Salg

Moktar Diko, seljak iz Nigerije, dolazi da traži posao u Esakanu, rudniku zlata na severoistoku Burkine Faso. Ali pošto ne zna ništa o ispiranju zlata, mora sve da nauči. U ovom zatvoru sa rešetkama od vetra i prašine, nada se da će zaboraviti prošlost koja ga proganja…


21. mart 21h, Kulturni centar Novi Sad
Min Je (2009, 174’, Mali)
Režija: Soulejman Sise
Igraju: Sokona Gaku, Asan Kujate, Salif Samake

“Min Je“ je porodična priča. Radi se o buržoaskom paru iz Bamaka. U ovom domu postoje stalne tenzije. Mimi, umorna od poligamije i bračne rutine, želi da napusti Isu. Ona ima ljubavnika, Abu. Kako će se razvijati odnosi ovo troje preljubnika čija je svakodnevnica sada još više zakomplikovana.