23/10/2019 04:04

Filmski vikend u Novom Sadu!

Pravi filmofili imaju pred sobom svojevrsnu poslasticu – nesvakidašnji i programski vrlo zanimljiv i bogat filmski vikend u Novom Sadu.

Pred nama su naime dva filmska festivala, Filmski front, međunarodni festival kratkometražnog filma, od 24. do 27. oktobra, i Cinema Now, festival na kojem će 26. i 27. oktobra u kulturnoj stanici Svilara biti predstavljeno 16 dugometražnih ostvarenja autora mlađe generacije iz regiona, iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine...

Filmski front je festival takmičarskog karaktera i njegovo 17. izdanje dešava se u Kulturnom centru grada. Tokom četiri dana na ovom festivalu biće prikazano preko sto kratkometražnih filmova u glavnom i pratećem programu festivala.

Selektor Filip Markovinović odabrao je 70 filmova u dve glavne takmičarske selekcije - „Srbija/region“ i „Međunarodnoj“ selekciji, od ukupno 1000 pristiglih filmova na konkurs. U Srbija/region selekciji najviše filmova pristiglo je iz Srbije i Hrvatske, dok su u Međunarodnoj selekciji filmovi iz Sjedinjenih Američkih Država, Indije, Nigerije itd.

Tokom četiri dana festivala, pored takmičarskih selekcija, održavaće se i specijalni programi i projekcije koji daju dodatni fokus na određene trendove, društvena kretanja, kao i Frontove filmske radionice na kojima se edukuju nove nade filmske produkcije.

Ove godine u okviru programa Novi Sad predstavlja, prvog festivalskog dana, gledaćemo filmove studenata Akademije umetnosti iz Novog Sada.

DokuFront donosi kratkometražne dokumentarce, dok će nam Kinoplov predstaviti filmove iz arhive Kino Kluba Novi Sad.

Pored toga, na programu Frontić biće prikazani animirani filmovi za najmlađe, a na HororFrontu kratkometražni horor filmovi.

Sve ovo pratiće i žurke otvaranja i zatvaranja festivala u klubu PUBeraj.

Ulaz na Filmski front, kao i učešće na radionicama je besplatno.