24/06/2014 10:18

Filmski utorak festivala Cinema City: Pogledajte.

Pregled programa 7. Cinema City festivala za 24. jun započinjemo predstavljanjem repertoara na lokaciji Arena Cineplex sala 5. Nedvosmisleno jedinstven biografski projekat Alehandra Hodorovskog koji će rekonstruisati njegove neverovatne životne avanture biće prikazan u 15h, nakon čega sledi odlično skandinavsko ostvarenje “Seks, droga i oporezivanje“ autora Kristofera Boe, koje će potvrditi original koncept selekcije 360°! Inače, ovo je reprizna projkecija filma koji je u nedelju, na Amstel open airu, okupio rekordan broj posetilaca.


U 20h sledi film selekcije Nacionalna klasa “Top je bio vreo” Slobodana Skerlića. Film prikazuje sazrevanje dečaka u opkoljenom, bombardovanom Sarajevu početkom devedesetih godina, potom u 22:30h pogledajte film “Vojna akademija 2”. Generacija kadeta koja je osvojila srca miliona nastavlja svoje avanture.

Na istoj lokaciji ali u sali dva, sa početkom u 15:15h, pogledajte „Čudo“ selekcije Fresh Danube Films, potom u 18h sledi kultna komedija Branka Baletića „Balkan ekspres“. U 20:30h pogledajte „Plišane teroriste“. Tri čoveka, koji su planirali antirežimske terorističke napade u Čehoslovačkoj osamdesetih, su heroji ovog neobičnog filma. Ovo eksplozivno ostvarenje govori o tankoj liniji između odbrane i napada, hrabrosti i slučaju, fantazije i realnosti. A iza svega toga stoji želja za ljubavlju. 

Još jedno ostvarenje selekcije Fresh Danube Films, čiji izbor potpisuje selektor Vladan Petković, biće prikazano u 22:45h. Pogledajte šta će se desiti kad se dva, karakterno potpuno različita brata zaintresuju za istu ženu inteligentnoj, nagrađivanoj komediji “Visoki učinak”.

U sali jedan bioskopa Arena Cineplex, sa početkom u 21h, pogledajte višestruko nagrađivan i nominovan za Oskara film “Fusnota”. Uz elemente komedije, “Fusnota” se poigrava tumačenjem složene relacije otac - sin, u kojoj su obojica ekscentrični univerzitetski profesori, što inače komplikovan odnos još dodatno komplikuje.

Još jedan oskarovac, ovoga puta u selekciji Planet Rock: “U potrazi za Šugar menom” nedavno preminulog švedskog autora Malika Benđelula, biće prikazan u 14h u kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Na istoj lokaciji u 16h sledi film “Inercija prošlosti” selekcije [email protected] City. Film će nas vratiti u 1941. godinu, kada su građani Beograda, Sarajeva, Podgorice i Skoplja izašli na ulice i jasno iskazali stav po pitanju saradnje sa nacističkom Nemačkom i fašističkom Italijom. 18:30h je festivalsko vreme za poštovanje kreativnosti i inventivnosti koje su odlike filmova Up to 10.000 Bucks selekcije. U okviru ovog programa u utorak, 24. juna, pogledajte sledeća ostvarenja: Ulični psi, Mamci i udice, Mrzim te, Studije o histeriji, Kako sam prestala da pijem i postala majka. Od 21h vreme je za Planet Rock selekciju i ludu avanturu u koju će nas povesti dvojac odlučan u nameri da napravi spektakularan rok koncert u Angoli!

Sa ponosom predstavljamo završne filmove mladih autora Gorana Stankovića, Gale Goliani i Saše Numića koji, pored neospornog talenta, pokazuju izuzetnu veštinu u baratanju zanatom filmske režije i mogu biti uzor domaćim filmskim stvaraocima koji dolaze. Oni su prošle godine sa uspehom završili školovanje na Američkom filmskom institutu (AFI) koji važi za najprestižniju filmsku školu na svetu i za koju se može reći da je stepenik koji treba preći na putu ka holivudskoj karijeri. Na Amstel Open Airu sa početkom u 21:15h pogledajte njihove filmove: “Raž”, “Crveni jahač” i “Paničar“. Na istoj lokaciji od 23h sledi fenomenalno japansko ostvarenje Došunička pesma: Tajni agent Reiđi Takaši Mikea.

Na Nestea open airu u 21h pogledajte reprizu odličnog dokumentarnog ostvarenje "Pogrebnik" selekcije Nacionalna klasa, dok već u 23h sledi još jedan izuzuzetan dokumentarac -  „Lepotica i bokser“. Kao osvrt na ljubav, žrtvovanje i kreativni duh, ova iskrena ljubavna priča istražuje burni brak, dug 40 godina, dva japanska umetnika, slikara tzv. bokserskom tehnikom – Ušija Šinohare i njegove žene Noriko.

Neobična, originalna, nagrađivana ostvarenja selekcije Cinema City Shorts možete pogledati u galeriji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, i to od 18h pa do ponoći!