24/06/2011 10:31

Filmski repertoar sedmog dana festivala

Arena Cineplex sala 5 - pogledajte!

Sedmi dan festivala Cinema City u 15:30h pogledajte ostvarenjе „Prodavac iluzija“ u sali pet bioskopa Arena Cineplex, priču o magiji bioskopa i čoveku koji ostvaruje snove žiteljima sela u Argentini u kojima odluči da snimi novo filmsko ostvarenje! U 18h na istoj lokaciji pogledajte misteriozni triler „Kavasakijeva ruža“ koji je, poput istoimenog origami dizajna (po kom je i dobio ime), sačinjen od slojeva tajni za koje jedna porodica na čelu sa uglednim i vrlo uspešnim psihijatrom nije ni slutila da će izaći na videlo. Ne propustite premijeru debitantskog filma Andrijane Stojković, „The Box“. Ovaj film je jedna od četiri premijere selekcije Nacionalna klasa, koje će kroz originalnu priču pokazati kako je to kada se ubrzano odrasta. „The Box“ možete pogledati u 20:30h. Još jedna projekcija Nacionalne biće prikazana u 23h - u pitanju je odličan „Neprijatelj“, novo ostvarenje Dejana Zečevića.

Arena Cineplex sala 2 - pogledajte!

U 16h u sali dva bioskopa Arena proverite zašto je film „Kada napuštamo“, debitantsko ostvarenje nemačke glumice Feo Aladag, nagrađeno sa čak 23 prizanja na poznatim filmskim festivalima. Kontroverzni, nagrađivani dokumetarac koji pokazuje do kojih krajnosti vrednosti ljudskih života mogu biti umanjene, „Vredela sam 50 ovaca“, možete pogledati u 18h na istoj lokaciji. Posebna prilika za sve filmofile: u 20h pogledajte najnovije, najavljeno kao poslednje ostvarenje čuvenog Bele Tara „Torinski konj“, koje je trostruko nagrađeno na ovogodišnjem festivalu u Berlinu. 22:30h je vreme za grčki triler u režiji Arija Bafalouka, pod nazivom „Apneja“. Film je na 51. Međunarodnom festivalu filma u Solunu osvojio nagradu publike i FIPRESCI priznanje za najbolji grčki film u 2010. godini. Glavni junak je mladi plivač Dimitris, koji se priseća prošlosti i svoje veze sa Elsom, aktivistikinjom za zaštitu životne sredine koja je misteriozno nestala.

Arena Cineplex sala 1 - pogledajte!

Turski film "Crno i belo“, koji će biti prikazan na festivalu Cinema City u sali 1 bioskopa Arena Cineplex sa početkom u 16h okviru takmičarske selekcije Exit Point, govori o starenju, prijateljstvu, osećajnosti i finim detaljima života. U 18h posetioci festivala Cinema City biće u prilici da pogledaju “Istočnu struju” Šarunasa Bartasa, film koji je proglašen najboljim baltičkim filmom na festivalu Tallinn Black Nights 2010. Ljubitelji kratkog metra od 20:30h moći će da pogledaju “Snežni metak” u režiji Manuela Srbina, potom “Share.mov” Vladimira Milovanovića, originalni dokumentarno zapis o prvoj Share konferenciji - novoj formi festivala održanoj u aprilu 2011. godine u Beogradu, koja je po prvi put okupila međunarodne zvezde internet i društvenog aktivizma, umetnike iz sfere novih medija i priznate muzičare. U seriji kratkometražnih ostvarenja slede “Umshini Wam” čuvenog Harmoni Korina u kom glavne uloge tumače članovi benda Die Antwoord, kao i vrlo originalni “Vertigo Rush”, inspirisan, između ostalog i tehikom dolly zuma koju je postavio čuveni Hičkok u svom “Vertigu”. U 23:00h pogledajte "k.364 Putovanje vozom", neobičan filmski portret muzičkog komada, koji prati putovanje dva poljska muzičara jevrejskog porekla u zemlju iz koje su 1939. pobegli njihovi preci, putovanje kroz pejzaž i prošlost koja je još uvek nejasna glavnim junacima.

Katolička porta - pogledajte!

Koliko lepote nudi ovaj svet pogledajte u bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti sa početkom u 21:15h, u odličnom ostvarenju “Život u jednom danu” Kevina Mekdonalda – filmu u produkciji čuvenog Ridli Skota, koji je osmišljen kao filmska vremenska kapsula koja je zabeležila najrazličitije momente u životima ljudi iz celog sveta na dan 24. jula 2010. godine! Repriza svetske premijere “Kako su me ukrali Nemci” čuvenog domaćeg reditelja Miše Radivojevića biće prikazana u 23:15h. „Kako su me ukrali Nemci“ je autobiografska drama koja predstavlja deo trilogije, koju čine i dva prethodna Radivojevićeva ostvarenja “Buđenje iz mrtvih” i “Odbačen”.

Kulturni centar - pogledajte!

U 16h u Kulturnom centru Novog Sada biće prikazan film selekcije Hungry Days pod nazivom “Neka svako ide tamo gde može”, filmska meditacija o istoriji Surinami migranata i robova jednog od najistaknutijih autora eksperimentalnog filma našeg vremena, Bena Rasela. Od 19h biće prikazana poslednja serija filmova selekcije Up to 10.000 bucks: “Tolca Mama” (Maayan Rassin), “Prvi poljubac” (Milica Đenić), “Realnosti, odjebi” (Nemanja Vojinović), "1. maj – Devojački bunar" (Marko Backović). “Mač i ruža” Žaoa Nikolaua biće prikazan u 21h. Junaci u filmu “Mač i ruža” preziru gužvu i idu kroz svet kao da je njihov, željni da se stvari dešavaju. Oni uspešno izazivaju naše predstave o portugalskoj kinematografiji, o žanrovskim odrednicama, pa čak i o zakonima fizike. Film „Sedam godina vernosti“, koji će na festivalu Cinema City biti prikazan u okviru selekcije Peđina lektira svetskog filma sa početkom u 23h, predstavlja prvu saradnju kultnog reditelja Bili Vajledera sa nezaboravnom holivudskom divom, Merilin Monro!

Dunavski park - pogledajte!

U fenomenalnoj atmosferi bioskopa na otvorenom u Dunavskom parku, sa početkom u 21:15h, biće prikazano višestruko nagrađeno domaće ostvarenje “Tilva Roš” mladog reditelja Nikole Ležaića. Nakon ove, sledi projekcije filma “Džes + Mos” u 23:15h, filmska priča o adolescentima koji provode leto na farmi duvana, gde se suočavaju sa strahom od izdvojenosti, napuštanja i nepoznate sutrašnjice. „Džes + Mos“ odstupa od uobičajenog filmskog iskustva, istovremeno uspevajući da izbegne pretencioznost toliko čestu u eksperimentalnom filmu, ipak ostvaljajući mesta otvorenoj interpretaciji.

Želimo vam lep provod sedmog dana festivala Cinema City!