06/06/2010 07:32

Filmski repertoar drugog dana festivala

Drugi dan festivala, Cinema City nudi izuzetno raznovrstan i kvalitetan filmski program, koji će biti prikazan na šest festivalskih lokacija: Srpsko narodno pozorište – scena Pera Dobrinović, bioskop na otvorenom u Katoličkoj porti, Pozorište mladih – velika sala, Pozorište mladih – mala sala, bioskop na otvorenom Dunavski park i Muzej savremene umetnosti Vojvodine.

U Srpskom narodnom pozorištu, na sceni Pera Dobrinović, ne propustite da od 13h pogledate repriznu projekciju Bartonove filmske verzije „Alise u zemlji čuda“, neprolaznog klasika u originalnoj adaptaciji. Nakon toga, na istoj lokaciji, od 15:30h, očekuje vas fenomenalna animirana avantura-komedija o neobičnim junacima Vikinzima, pod nazivom „Kako da dresirate svog zmaja“, koju je juče tokom press konferencije preporučio i selektor Animatrixa, Aleksa Gajić . U 18h počinje nagrađivani rumunski triler pod nazivom „Katalin Varga“, neverovatna priča o povređenoj ženi koja kreće u smrtonosnu osvetu.

U 20:30h, na sceni Pera Dobrinović, premijerno će biti prikazan film „Plavi voz“ reditelja Janka Baljaka. Ovo je prva premijera, u sklopu selekcije Nacionalna klasa, koje će biti prikazana na festivalu Cinema City. Publika će biti u prilici da aplauzom pozdravi ekipu filma. Nakon „Plavog voza“, putujemo kroz region, stoga će posetici festivala biti u prilici da pogledaju odličnu romantičnu komediju „Vjerujem u anđele“ hrvatskog reditelja Nikše Sviličića.

U Katoličkoj porti, u nedelju 6. juna, slede dve izuzetne premijere. Od 21:15 biće prikazana komedija selekcije Exit Point, pod nazivom „Pitanje veličine“, gde četvorica prijatelja, suočeni sa problemom prekomerne telesne težine, pronalaze i konačno prihvataju svoje ja u svetu sumo rvača. U 23:15 sledi komedija nemačkog reditelja Andreasa Dresena „Viski sa votkom“, u kojoj glumac tokom snimanja filma upada u niz duhovitih i šarmantnih situacija.

Projekcije za 6. jun, odnosno drugi dan festivala Cinema City, u velikoj sali Pozorišta mladih počinju premijerom muzičkog dokumentarca "Muzika na struju", o jednom od najpopularnijih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, Momčilu Bajagiću Bajagi i njegovom bendu Instruktori. Filmsko veče u Pozorištu mladih se nastavlja u muzičkom maniru, tako da će publika, od 22h, moći da pogleda „Gogol Bordello Non-Stop“, filmsko svedočanstvo o neverovatno energičnom i najpoznatijem džipsi pank bendu u istoriji muzike.

Na istoj lokaciji, ali u maloj sali, u 18h sledi kratki film „Teslin kabare“ reditelja Dragana Stojmenovića, po čijem završetku sledi premijera Animatrixa „Poigravanje mislima“, šokantne i originalne japanske anime, koja nas vodi u avanturu bez kraja. Nakon 21h slede projekcije filmova takmičarske selekcije Up to 10.000 bucks, gde ćete moći da pogledate „3000 života leptira“ i „Priču o Janu Lenhartu“.

Bioskop na otvorenom u Dunavskom parku povešće nas u nove animirane avanture, i to projekcijom filma „Korto Malteze – Balada o slanom moru“ od 21:15h, kojim započinje nestrpljivo očekivan filmski serijal o kultnom strip junaku čuvenog Hugo Prata. Nakon filma o Maltezeu sledi premijerno prikazivanje japanske anime „Stimboj“, u kom se glavni junak, pronalazač čuda, pomoću svog novog otkrića bori protiv zla, čuvajući grad od potpunog uništenja.

Projekcije u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine počinju u 20h, filmom „Kineski narodni neprijatelj br. 1: Bitka Rebije Kader za Ujgure“ selekcije Democracy: Export/Import, nakon čega, od 22h, sledi višestruko nagrađeni Felinijev „Amarkord“, jedno od remek-dela svetske kinematografije.

Uživajte u programu festivala Cinema City!