25/06/2011 08:40

Filmski program poslednjeg dana festivala Cinema City 2011

Arena Cineplex sala 5 - pogledajte!

Film koji će zvanično zatvoriti filmski program festivala Cinema City 2011 je ostvarenje „Još jedna godina“ Majka Lija, nagrađeno, između ostalog, i na festivalu u Kanu 2010. godine i nominovano za Oskara 2011. „Još jedna godina“ biće prikazana u 20:30h u sali pet bioskopa Arena Cineplex.

Arena Cineplex sala 2 – pogledajte!

Posetioci koji juče u premijernom terminu nisu pogledali film „Kavasakijeva ruža“ moći će da nadoknade propušteno danas, u sali dva bioskopa Arena Cineplex sa početkom u 16h. 18h je termin za projekciju filma selekcije Democracy/ Export – Import pod nazivom „Suze Gaze“. Uznemirujući, moćan i emotivno snažan, film „Suze Gaze" je više svedočanstvo nego konvencionalan dokumentarac o bombardovanju Gaze od 2008. do 2009. Film “Majke” poznatog makedonskog reditelja Milče Mančevskog posetioci festivala Cinema City mogu pogledati u 20h. Pobednički film ovogodišnjeg FEST-a, drama „Majke“, predstavlja portrete svih tipova majki. Prikazima ovih žena reditelj izražava ljudsku tragediju i radost. Kroz inovativnu strukturu, ovaj film ukazuje i na osetljive veze između istine i fikcije, drame i dokumentarca, postajući na taj način meditacija o prirodi same istine. Ukoliko ste propustili uspešnu premijeru filma “The Box” Andrijane Stojković, film ćete moći da pogledate u 22:30h u sali dva bioskopa Arena Cineplex.

Arena Cineplex sala 1 – pogledajte!

Iz norveške realnosti sedamdesetih, Sonja sa decom odlazi u Trinidad kako bi se pridružila mužu koji tamo radi kao naftni inženjer. Ona upoznaje specifičnu kategoriju ljudi, bez stalnog doma, sa ženama koje ih prate kuda god ih ugovori odvedu. Na prvi pogled ove žene žive u luksuzu, u vilama, okružene slugama – ali, da li je to stvarna slika pogledajte u filmu “Limbo” sa početkom u 16h. Od 18h na istoj lokaciji možete pogledati tri odlična ostvarenja kratkog metra: „Zemlja“, „Naslikani sin“ i „Nastupajuće atrakcije“, potom u 20:30h slede „Prolog“ i „Verkmajsterove harmonije“, remek-dela čuvenog Bele Tara, ovogodišnjeg gosta festivala Cinema City. 23h je vreme za video instalacije poznatog umetničkog dvojca Masbedo. Ime "Masbedo" izvedeno je od ličnih imena umetnika: Nicolò Massazza i Lacopo Bedogni. Od 2000. godine izlagali su u muzejima širom sveta i učestvovali na različitim filmskim festivalima poput Lokarna, Trieste, festivala u Rimu, Atini, Bolonji i Milanu. Njihova interdisciplinarna ostvarenja učestvovala su u brojnim projektima zajedno sa piscima, muzičarima, filmskim i pozorišnim glumcima, kao i umetnicima plesnog teatra.

Katolička porta – pogledajte!

U bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti u 21:15h pogledajte premijeru filma “Skitnica sa sačmarom” u kom glavnu ulogu glumi legendarni Rutger Hauer. Sa svojim Grindhouse projektom iz 2007, Rodrigez (Robert Rodriguez) i Tarantino (Quentin Tarantino), raspisali su konkurs u kom su tražili od autora da naprave lažni trejler u grindhouse stilu. Pobedio je trejler Džejsona Ejzenera (Jason Eisener) pod nazivom “Hobo with A Shot”. U momentu kako je postavljen na YouTube, trejler je postao aposlutni hit i bilo je neminovno da će se realizovati u dugometražni film. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Sandes festivalu.

Posetioci koji juče nisu pogledali novi film Dejana Zečevića, “Neprijatelj”, moći će da nadoknade propušteno u Porti sa početkom u 23:15h. “Neprijatelj” funkcioniše kao globalna metafora, koja treba da pruži jedan neobičan, a ubedljiv pogled na ex-Yu stvarnost 90’tih. Kao što su na prostorima nekadašnje zajedničke države, iznenada zaratile dojučerašnje komšije, tako su u “Neprijatelju” jedan protiv drugog okrenuti dojučerašnji saborci pričom “jednog ništa” koji misli da je Bog. Situacija na oko apsurdna u sebi krije suštinu ljudskih sukoba." - reči su kojima poznati domaći reditelj, Dejan Zečević, objašnjava svoj šesti po redu igrani film.

Dunavski park - pogledajte!

U bioskopu na otvorenom u Dunavskom parku, sa početkom u 21:15h, biće prikazano ostvarenje Toma Disilija o kultnom bendu The Doors, "When You're Strange", koje je već jednom oduševilo publiku festivala Cinema City. Potom, kao savršenu uvertiru u predstojeći Exit, ne propustite “Slike iz predgrađa” sa početkom u 23:15h. Režiju potpisuje čuveni Spajk Džonzi, dok su u scenariju učestvovali i članovi benda Arcade Fire, ovogodišnji gosti Exit festivala!

Lep provod na poslednjem danu festivala Cinema City 2011!