09/04/2009 06:51

Filmski program festivala Cinema City

Filmski program festivala Cinema City predstaviće neka od najznačajnijih filmskih ostvarenja kroz 14 tematskih selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim retrospektivama.

Filmovi koji otkrivaju nove svetove, ljude i sudbine, nagrađivani i kontroverzni, očekuju vas u glavnoj takmičarskoj selekciji festivala Cinema City, „Exit Point“, a najbolji film biće nagrađen Ibisom i novčanom nagradom. U okviru selekcije „Nacionalna klasa“ biće prikazana domaća ostvarenja snimljena tokom protekle godine, a publiku očekuju i svečane premijere, zvezde našeg filma, poznati glumci, reditelji koji će tokom devet dana boraviti u Novom Sadu.

Za sve zaljubljenike u muziku i film u najlepšim bioskopskim arenama na otvorenom prikazivaće se filmovi selekcije „Planet Rock“. Imaćete priliku da pogledate portete legendarnih muzičara, neverovatne životne priče kao i da kroz film upoznate muzičke epohe i njihovi heroje. Selekcija „Horror“ će i ove godine predstaviti filmove koji vas drže na ivici sedišta i najatraktivnije autore ovog uvek inspirativnog žanra.

Pozorište mladih biće ponovo domaćin selekcije „Up to 10 000 Bucks“ koja će predstaviti filmove snimljenje sa budžetom manjim od 10 000 dolara i autore koji su bili dovoljno kreativni da svoju ideju sprovedu u film sa malo novca. Cinema City ove godine predstavlja savremenu tursku kinematografiju. Upoznaćete filmove i autore koji godinama unazad intrigiraju svetsku publiku i kritiku i osvajaju najznačajnije festivalske nagrade.

Omaž domaćem autoru posvećen je Aleksandru Saši Petroviću, reditelju koji je ostavio nezaboravan trag u srpskoj i svetskoj kinematografiji. Takođe, publika će uživati u najnovijim latino filmovima, osvarenjima za najmlađu publiku, a selekcija „Animatrix“ koja je prethodne godine privukla veliku pažnju, predstavlja nove atraktivne filmove ovog žanra. U saradnji sa Sarajevskim filmskim festivalom Cinema City vam otkriva zanimljive naslove i autore iz regiona.

Novi Sad će od 6. do 14. juna ponovo postati grad filma i domaćin brojnim filmskim umetnicima, rediteljima i glumcima koji će festivalskoj publici predstaviti svoja dela.