21/06/2011 10:59

Filmski izazovi četvrtog dana festivala

Arena Cineplex sala 5 - pogledajte!

Pregled programa četvrtog dana festivala Cinema City započinjemo komedijom „Noć i dan“ - šarmantna priča o emotivnom preokretu korejskog slikara u Parizu, nominovana za Zlatnog medveda na Berilanu 2008, biće prikazana u sali 5 bioskopa Arena Cineplex u 15:30h. Potom u 18h počinje „Planina Bajo“ Viktorije Galardi. Najstarica članica porodice Keler osvaja sumu novca u kazinu, potom ga sakriva a nedugo potom pada u komu. Njeni najbliži postavljaju pitanje, koliko je novca baka Keler osvojila - pitanje je koje će probuditi najbolje i najgore u ostalim članovima njene familije. U 20:30h posetioci festivala Cinema City moći će premijerno da pogledaju omnibus film „Oktobar“ koji potpisuje grupa mladih reditelja. Sedam intimnih priča mladih reditelja, koje povezuje desetogodišnjica 5. oktobra, bave se preispitivanjem identiteta ljudi u današnjoj srpskoj realnosti. Nakon premijere sledi još jedan film selekcije Nacionalna klasa – u 23h biće prikazano ostvarenje mladog reditelja Stevana Filipovića pod nazivom „Šišanje“.

Arena Cineplex sala 2 - pogledajte!

Uzbudljiva, misteriozna i višestruko nagrađena drama reditelja Viljaronge, „Crni hleb“, sa početkom u 16h otvoriće program četvrtog dana festivala u sali dva bioskopa Arena Cineplex. Napeti triler, zasnovan na elementima horor priče Tomasa Glavinica, pod nazivom „Kamera smrti“ biće prikazan u 18h. Selekcija Balkan Box donosi nam i odličnu komediju pod nazivom "Balkan Bazar" koja će biti prikazana u 20h. Bizarna dilema o tome da li biste prodali kosti svog oca i dede, ako bi to bio unosan, milionerski posao, zasnovana na neverovatnim avanturama junakinja ove komedije. Termin naredne projekcije, od 22:30h, na filmski repertoar donosi internacionalni dokumentarac “Snimanje protiv pucanja” selekcije Democracy/ Export-Import. Sniman u devet različitih zemalja, rasvetljava mnoge mračne priče oko smrti novinara i medijskih radnika u Iraku od početka rata 2003, pa sve do danas. Cilj ovog filma je da pokaže kako je Bušova administracija manipulisala delom medija da bi ubedila javnost da prihvati neophodnost rata.

Arena Cineplex sala 1 - pogledajte!

Atmosferu udaljenog Kentakija i neobičnu povezanost glavnih junaka Džes i Mos dočaraće vam istoimeno ostvarnje u terminu od 16h u sali jedan bioskopa Arena Cineplex. Program retrospektive svetski značajnih stranih autora počinje projekcijom filma “Nas nekoliko” Šarunasa Bartasa u 18h. Prelep umetnički film koji nas ostavlja da se pitamo šta traži mlada devojka od zemlje netaktnute civilizacijom duboko u ruskim planinama i naseljene samo Tofalarima, ljudima zaboravljenim i od Boga. U 20:30h biće prikazano ostvarenje Bele Tara pod nazivom „Almanah jeseni“.  U višestruko nagrađenom filmu svaka radnja, čak i demonstracija ljubavi i nežnosti, vođena je pohlepom za novcem ili drugim manipulativnim razlozima. Psihološka tenzija i odlična fotografija, naročita upotreba boje i nekonvencionalna pozicija kamere samo su neke od odlika ovog ostvarenja. U 23h biće prikazan film “Ništa” Keđežavske, istinita potresna priča o majci troje dece koja je spremna na sve kako bi zadržala bezosećajnog i nezaslužnog muža, sa izvrsnim glumcima amaterima u glavnim ulogama.

Katolička porta - pogledajte!

Mnogobrojni poštovaoci benda The Doors biće u prilici da pogledaju izvanredan dokumentarni film o Morisonu i brojne eksluzivne snimke čuvene grupe. Film „When You’re Strange“ Toma Disilija sa Džoni Depom kao naratorom, biće prikazan u bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti sa početkom u 21:15h. U 23:15 na istoj lokaciji biće prikazan „Ulaz u prazninu“ kultnog Gaspara Noea. Neobična priča i jedinsten vizuelni doživljaj kao posledica specifičnog stila poznatog reditelja pravi su užitak za pogledati svim filmofilima.

Kulturni centar - pogledajte!

Ljubitelji domaće kinematografije moći će da pogledaju film „Tri“, sa početkom u 16h, legendarnog domaćeg autora Aleksandra Petrovića iz 1965, koji je bio nominovan za Oskara u kategoriji najbolji igrani film van engleskog govornog područja. Film je deo omaža u čast slavnom domaćem glumcu, Velimiru Bati Živojinoviću. Program Up to 10.000 bucks, posvećen kreativnim mladim filmskim autorima koji sa vrlo malim budžetima snimaju originalna ostavrenja, počinje u 19h filmom „Radiostan“ Tomasa Sheridana, potom slede „Čuvar“ Marte Popivode, „Zlatna liga“ Ognjena Isailovića, „Sklonište“ Igora Simića, „Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota“ Vladimira Perovića. U 21h moći ćete da pogledate film „Neka počivaju u pobuni (Figure ratova I)" - tri godine stvaran, fascinantan dokumentarni zapis o sudbini ilegalnih imigranata koji u potrazi za boljim životom moraju da plate ultimativnu moralnu cenu - sopstveni identitet. 23:30h je vreme za čudesnu i šarmantnu filmsku avanturu vragolastih junaka Felinijevog ostvarenja “Beli šeik”.

Dunavski park - pogledajte!

Pozitivne emocije, duhovita priča i odlična muzika benda neprolazne vrednosti “The Beatles” zaduženi su za atmosferu bioskopa na otvorenom u Dunavskom parku od 21:15h ostvarenjem "Help!". Potom, u 23:15h, sledi film “Sutra će biti bolje”. Izuzetna priča, nagrađena na ovogodišnjem Berlinalu, o tri ruska dečaka, beskućnika, koji putuju u Poljsku u potrazi za boljim životom, puni snova i nada.

Uživajte u filmskoj atmosferi četvrtog dana festivala!