28/08/2013 10:30

Filmske avanture trećeg dana festivala

Arena Cineplex sala 5

U 15h pogledajte uzbudljiv triler ‘’Država’’, u kom glume Ana Stefanović, Aleks Tsimerlis, Vlasta Velisavljević, Milutin Petrović, Stefan Arsenijević. Otac na samrti otkriva ćerki postojanje tajnih dokumenata o medicinskim eksperimentima koji su doveli do smrti mnogih, a za kojima tragaju obaveštajne službe. Rastrzana između dužnosti prema očevoj tajni i istini, Marija se nalazi pred dilemom koja može nepovratno uticati na mnoge živote.

Nastao po motivima istoimene monodrame iz 1976. godine autora Radoša Bajića, poznatog srpskog scenariste, reditelja i glumca, film ‘’Led’’ donosi duboku priču o odanosti i ljubavi tokom epohe lažnog blagostanja u Jugoslaviji, smeštena u šumadijsko selo. Nerazjašnjena smrt i zabranjene ljubavi proganjaju junake urušavajući same temelje njihovog identiteta i postojanja. U ovom filmu, koji možete pogledati od 17:30, uloge su ostvarili Velimir Bata Živojinović, Nela Mihajlović, Olga Odanović, Momčilo Otašević, Nenad Jezdić, Nedeljko Bajić, Biljana Mišić, Dubravko Jovanović, kao i specijalni gosti Radoš Bajić i Emir Hadžihafizbegović.

U 20:00 vreme je za novo ostvarenje Gorana Paskaljevića, “Kad svane dan”, koji će biti prikazan u okviru selekcije Nacionalna klasa van takmičarske selekcije. Tragajući za istinom o sebi i svome poreklu profesor Miša traga i za malo poznatom istinom o logoru na Starom sajmištu, jednim od najstrašnijih nacističkih stratišta u samom srcu današnjeg Beograda. U filmu igraju Mustafa Nadarević, Nebojša Glogovac, Mira Banjac, Predrag Ejdus, Nada Šargin, Zafir Hadžimanov, Olga Odanović - Petrović, Vlasta Velisavljević.

Road movie “Ljuljaška” biće prikazan u 22:30. Preko bluzerskog srca Memfisa, pašnjaka Teksasa, kanjona Arizone, šarenila Las Vegasa, rediteljka i scenaristkinja filma ‘’Ljuljaška’’ pokušavaju da uhvate svoj san i pobegnu od laži koja ih uporno prati.

Arena Cineplex sala 3

Izraelski „Epilog” Amira Manora, izuzetna filmska priča o poslednjim romantičarima koji se nikada nisu prilagodili i uklopili u moderan svet biće prikazan u 15:15, nakon čega u 17:30 sledi film “Heri Din Stenton: Delimično fikcija”. Fascinantan impresionistički portret glumačke ikone Heri Din Stentona sastoji se od intimnih trenutaka, kadrova iz nekih od njegovih 250 filmova i njegovih sopstvenih emotivnih izvođenja tradicionalnih američkih folk pesama. Mešavina kolora i crno-belog približava glumčev zagonetni pogled na njegov sopstveni život, njegov neiskorišćeni muzički talenat i uključuje iskrene scene sa Dejvidom Linčom, Vimom Vendersom, Semom Šepardom, Krisom Kristofersonom i Debi Hari. Iz ovog dirljivog kolaža izvire glumčeva tanana duša.

U 20:15 ne propustite film “Marble Ass” kultnog domaćeg reditelja Želimira Žilnika, koji je na otvaranju festivala primio nagradu za doprinos savremenom stvaralaštu, u čiju čast festival održava retrospektivu pod nazivom Respect to Želimir Žilnik.

Šta biste sve uradili da spasete poslednju stvar koja vas vezuje s precima? U filmu "Limunovo drvo" u režiji Erana Riklisa upoznajemo sredovečnu udovicu Selmu Zidan koja dane provod u malom palestinskom selu na Zapadnoj obali. Njen život se komplikuje kada izraleski ministar odbrane sagradi kuću sa druge strane zelene linije, jer njeno limunovo drveće privlači pažnju njegovog obezbeđenja koji smatraju da ono predstavlja opasnost po bezbednost ministra. Nagrađivani film pogledajte u sali 3 bioskopa Arena Cineplex sa početkom u 22:30.

Muzej savremene umetnosti Vojvodine - kino sala

Program na ovoj lokaciji počnje u 14:00 kontroverznim ostvarenjem “Ai Veivei: Nikad izvini” koje govori o svetski poznatom kineskom umetniku, presiji i teroru koje trpi od strane kineske vlasti.

U 16h na istoj lokaciji pogledajte "Jazz appartment", dokumentarni film o istinskoj komunikaciji, o magičnom gradiću i džezu kao obrascu življenja. Svetski poznati džez muzičari i ostali umetnici govore o svom stvaralaštvu, improvizaciji i naporu kako spasiti dostojanstvo umetnosti; kako je istrgnuti iz ruku menadžera, trgovaca i bankara.

Ciklus filmova kultnog reditelja Žilnika možete pogledati od 18h. Biće prikazani: Žurnal o omladini na selu, zimi, Pioniri maleni mi smo vojska prava, svakog dana ničemo ko zelena trava, Nezaposleni ljudi, Lipanjska gibanja, Crni film i Ustanak u Jasku.

Od 21h sledi 7 fantastičnih ostvarenja selekcije Up to 10.000 bucks (House, Dosta Dobra Lamperija, Peel, Peoplemeter, Homemade, Povratak, Tri), a nakon izbora Maje Miloš, pogledajte, sa početkom u 23h, kontroverzni film "Pussy Riot – pank molitva" o šok art muzičkom kolektivu.

Amstel Open Air

Program na lokaciji Amstel Open Air počinje fantastičnom adaptacijom bajke o Snežani. Ovaj crno-beli nemi film povešće vas u bajkolike avanture devojke koja umnogome podseća na Snežanu, samo što živi u Španiji sa početka dvadesetog veka. Film koji je slavljen i od strane kritike i od strane publike na prestižnim svetskim festivalima.

Nakon „Snežane“ u 23h pogledajte filmsku biografiju o internacionalnoj muzičkoj zvezdi, Snoopu, u čijem nastupu ste mogli da uživate na ovogodišnjem festivalu Exit.

Galerija Matice srpske

U 20h se selimo na prelepu lokaciju – Galeriju Matice srpske, gde će biti prikazani „Čuvari“ u kom ćete po prvi puta čuti šefove bezbednostne izraelaske tajne službe u razgovorima „jedan na jedan“ kako sažimaju svoje uspehe i neuspehe vezane za kontroverznu okupaciju Gaze, Sinaja, Golanske visoravni i Zapadne obale, koja je usledila nakon Šestodnevnog rata. Višestruko nagrađene čuvare predstavljamo u okviru selekcije Beldocs@Cinema City koja je definitivno jedan od favorita ovogodišnjeg festivala Cinema City.

Muzej savremene umetnosti Vojvodine galerija

Na ovoj lokaciji, sa početkom od 16h, moći ćete da pogledate najbolje od kratkog metra: Endless Day, Irish Folk Furniture, Karusel, Memento Mori, Stardust. Filmove selekcije CC Shorst za publiku festivala birao je selektor Petar Protić.

Arena 3D Open Air Powered by FOX

Predstavljanje filmskog programa za sredu završavamo atraktivnim 3D projekcijama na lokaciji Arena 3D Open Air Powered by Fox, kada će u 20:30 biti predstavljena akciona avantura “Iron Man“ u kom glavne uloge tumače Robert Dauni Džunior i Gvinet Paltrou. U 23h pogledajte film kultnog meksičkog reditelja, scenariste i pisca Giljerma del Tora – „Bitka za Pacifik“.


Uživajte u trećem danu festivala Cinema City!