23/06/2011 10:47

Filmske avanture šestog dana festivala Cinema City

Arena Cineplex sala 5 - pogledajte!

Šesti dan kvalitetnog filmskog programa festivala Cinema City počinje projekcijom filma „Iznad nas je samo nebo“ u 15:30h u sali pet bioskopa Arena Cineplex. Premijerno je prikazan juče, u bioskopu na otvorenom, u Porti, uz izuzetno interesovanje gledalaca koji su se nakon projekcije upustili u razgovor sa  rediteljem filma. U filmu Jana Šomburga, glavna junakinja, nakon nestanka svog muža, počinje da shvata koliko ga je zapravo malo poznavala, i koliko je njihov zajednički život bio šarada. Umesto da se pomiri sa svojim gubitkom, upoznaje čoveka koji je nenamerno vezuje za prošlost... U 18h pogledajte zašto je film “Kada napuštamo”, debitantsko ostvarenje nemačke glumice Feo Aladag, osvojilo čak 23 priznanja na nekim od najprestižnijih filmskih festivala. Svetska premijera filma “Kako su me ukrali Nemci” poznatog domaćeg reditelja Miše Radivojevića održaće se u 20:30h. Posetioci festivala biće u prilici da nakon projekcije svetske premijere pozdrave ekipu filma. "Kako su me ukrali Nemci“ je autobiografska drama koja predstavlja deo trilogije koju čine i dva prethodna Radivojevićeva ostvarenja “Buđenje iz mrtvih” i “Odbačen”. Višestruko nagrađen film “Tilva Roš” mladog reditelja Nikole Ležaića, jedno od najnagrađivanijih domaćih ostvarenja u protekloj deceniji, biće prikazan u 23h.

Arena Cineplex sala 2 - pogledajte!

Kako novci utiču na najbliže članove jedne porodice, kada baka Keler osvoji znatnu sumu koji sakriva, pogledajte u 16h, u repriznoj projekciji filma “Planina Bajo” argentinske rediteljske Viktorije Galardi, koji će biti prikazan u sali dva bioskopa Arena Cineplex. Da li je moguće rehabilitovati najokorelije zločince pomoću terapije dramom pokazaće nam rediteljka Zejna Dakaš u odličnom ostvarenju “12 gnevnih Libanaca”, dokumentranom ostvarenju koje će biti prikazano na istoj lokaciji sa početkom u 18h. Ostvarenje “Ostavljeni” Adisa Bakrača, koje će biti prikazano u okviru selekcije Balkan Box, sa početkom u 20h, isprepletano snažnim emocijama, nagrađeno Zlatnom Arenom za najbolju mušku ulogu, postavlja pitanje da li su snovi jedina mogućnost za drugačiji, bolji svet. U 22:30h nova selekcija Nobarcode predstaviće prelepu filmsku poemu kosmičkih ambicija pod nazivom “Četiri puta”.

Arena Cineplex sala 1 - pogledajte!

Uzbudljivi dokumentarni zapis “Tokyo Freeters”, ukoliko ste propustili prvi dan festivala, pogledajte u sali jedan Arene Cineplex sa početkom u 16h. Film otkriva kako živi veliki broj visokoobrazovanih mladih u Tokiju, i ko zapravo čini novi društveni sloj pod nazivom “net-izbeglice”. Šesti dan festivala Cinema City ljubitelji kvalitetnog i originalnog filmskog sadržaja moći će da uživaju u filmskim retrospektivama posvećenim svetski značajnim stranim autorima – u 18h sledi film “Sedam nevidljivih ljudi” čuvenog litvanskog autora Šarunasa Bartasa, potom u 20:30h slede dva ostvarenja “Putovanje ravnicom” i “Magbet” Bele Tara, a u 23h Đavoli, đavoli” slavne poljske rediteljke, Dorote Keđežavske.

Katolička porta - pogledajte!

Kako reditelj Danijel Burmajster ostvaruje snove u malim selima Argentine i od “običnih” ljudi stvara filmske zvezde – pogledajte u ostvarenju “Prodavac iluzija” koje će biti prikazano u bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti sa početkom u 21:15h. Potom se vraćamo domaćoj kinematografiji filmom koji je osvojio brojne nagrade na svetskim filmskim festivalima – 23:15h je vreme za “Beli beli svet” Olega Novkovića.


Kulturni centar - pogledajte!

Filmski program u Kulturnom centru šestog dana festivala počinje u 18h dramom “Crna Venera”, neverovatnoj šokantnoj priči koja govori o Sari Bartman, mladoj Južnoafrikanki, koja je početkom XIX veka prodata u roblje i izlagana kao cirkuska nakaza po celoj Evopi. U 19h na istoj lokaciji počinje program takmičarske selekcije Up to 10.000 bucks, i to sledećim redosledom: “Tamarin izostanak” Milana Roganovića, “Treće poluvreme” Igor Tešić, “Astronaut na krovu” Sergia Portabella, “A Bog ga poslao da mi stavi mrežu na porozor” Marka Đorđevića i “Krik” Milije Šćepanovića. 21h je vreme za film selekcije Hungry Days, neverovatno emotivnu i iskrenu priču “Tata” autora Vlade Škafara. Filmsko veče u Kulturnom centru šestog dana festivala zaokružiće smeh prouzrokovan lascivnim humorom kultnih “Kanterberijskih priča” Pazolinija koje će biti prikazane u 23h.

Dunavski park - pogledajte!

Jedan od najkontroverznijih filmova ikada snimljenih “Exit Through the Gift Shop” o čuvenom andergraound umetniku - autoru grafita, Benksiju, biće prikazan u bioskopu na otvorenom u Dunavskom parku sa početkom u 21:15h. Ukoliko ste propustili premijeru omnibus filma “Oktobar” grupe mladih domaćih autora, prava je prilika da ga pogledate u bioskopu na otvorenom u Dunavskom parku, sa početkom u 23:15h.

Želimo vam lep provod šestog dana Cinema City festivala!