30/05/2011 09:33

Filmska kosmička poema "Četiri puta" u selekciji Nobarcode

Selekcija Nobarcode

Film „Četiri puta“ (Le Quattro Volte) italijanskog reditelja Mikelanđela Framartina nagrađen je kao najbolji evropski film nagradom „Europa Cinemas Label“ na „Petnaest dana autora“ (Quinzaine des Réalisateurs), nezavisnoj programskoj sekciji koja se odvija paralelno sa Kanskim filmskim festivalom. Svoj izbor žiri je obrazložio na sledeći način: „Ovo je lep, duhovit i nežan pogled na život i prirodu u dalekim predelima ruralne Italije. Snimajući film, reditelj je preuzeo kreativne rizike i uspeo da ih izvede do kraja. U vreme kada je originalno filmsko stvaralaštvo ugroženo, smatramo da je potpuno primereno nagraditi ovaj film.""Četiri puta" je kosmička poema o „okretanju točkova“ života na Zemlji smeštena u jedno malo selo u Kalabriji, u južnoj Italiji. Određeno vreme i mesto u filmu su samo osnova za pružanje jedne veće, univerzalne slike života. Zvuci prirode i žamor udaljenog sela predstavljaju jedini saundtrek ovog filma. Reditelj Framartino i njegov snimatelj pružaju nam duge kadrove, udaljene od akcije, ispunjene finim detaljima. Efekat koji se ovim postupkom postiže je kao da stojite ispred Brojgelovog platna “Ikarov pad”.

Glavni junaci u ovom neobičnom, filozofskom dokumentarcu o ciklusu života su stari pastir na umoru, koji od prašine na podu crkve pokušava da napravi magični tonik za svoje ozdravljenje, tek novorođena koza, čiji prvi, još uvek nesigurni koraci postaju simbol životnog buđenja, kao i veličanstveno stablo koje se menja shodno promeni godišnjih doba, stvarajući prostor za novu, duboku metaforu.

Iako je ovo tek drugi Framartinov film, uspešno je potvrdio status umetnika koji traži neobično u običnom i večno u svakodnevnom. Film je ispunjen finim humorom ali i dubokom tugom.