16/11/2011 14:32

Filmovi studenata FDU na festivalu u Kotbusu

Izvor: Filmski centar Srbije

Šest filmova realizovanih u saradnji Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda (FDU) i Nemačkog instituta za književnost iz Lajpciga prikazano je u okviru posebnog programa Filmskog festivala u Kotbusu, u Nemačkoj.

Autori scenarija su šest studenata Nemačkog instituta za književnost u Lajpcigu - Babet Mader, Julia Valter, Manuel Štalbaumer, Terese Šrajber, Monika Konc i Holeda Jasdani, dok su filmove režirali studenti četvrte godine režije FDU-a - Milica Đenić, Sanja Živković, Vladimir Tagić, Ivan Stojiljković, Nebojša Nenadić. Kompletnu realizaciju i produkciju filmova uradio je smer filmske i televizijske režije beogradskog fakulteta.

Mentori ovog međunarodnog projekta bili su prof. Goran Marković, docent Narcisa Darijević-Marković, docent Oleg Novković i asistent Stefan Arsenijević. Projekat su finasijski podržali Ministarstvo kulture Srbije i Gete institut iz Beograda.

Filmovi su prikazani u okviru posebnog programa "Ugao gledanja 3" festivala u Kotbusu, a imali su svečanu premijeru i u Lajpcigu. Nosilac projekta "Ugao gledanja" je Udruženje za podršku internacionalnim projektima iz kulture - "OSTPOL" iz Lajpciga.

Fakultet dramskih umetnosti u Kotbusu predstavljali su studenti i profesori koji su bili odgovorni za realizaciju i produkciju filmova: docent Darijević-Marković, viši stručni saradnik Marina Fafulić i prodekan Andrija Dimitrijević.