25/06/2014 10:00

Filmovi iz celog sveta: Svetske i domaće premijere, susreti igranog i dokumentarnog na festivalu Cinema City

U festivalsku sredu ulazimo pregledom programa za lokaciju Arena Cineplex sala 5. Odličan dokumentarni film „Abeceda“, koji analizira i osuđuje negativne strane edukativnog sistema, svoju repriznu projekciju imaće u 15h, potom u 17:30, nakon uspešne projekcije prethodne večeri, pogledajte reprizu domaćeg ostvarenja „Top je bio vreo“ autora Slobodana Skerlića.


Sa nestrpljenjem iščekivana svetska premijera filma „Čudna šuma“ autora Sabolča Tolnaija biće prikazana u 20h. Sin jedne mađarske porodice sa severa Srbije, beži iz centra za rekonvalescencije od narkomanije. Njegovi roditelji dolaze do saznanja da je njihov sin dugovao lokalnom mafijaškom bosu, najverovatnije je zbog toga i pobegao da bi se sakrio. Roditelji jedan drugog optužuju zbog sudbine njihovog deteta, i otac se iseljava iz njihovog zajedničkog doma. U sledećih nekoliko dana u kome se film dešava oboje pokušavaju da pronađu svog sina, i svako od njih na svoj način se suočava sa surovom realnošću današnje Srbije… Vreme za Nacionalnu klasu traje, tako da će posetioci festivala biti u mogućnosti da, u 22:30, na istoj lokaciji pogledaju film „Mamula“ autora Milana Todorovića. Fantazija sa elementima horora upoznaje nas sa dve mlade Amerikanke koje odlaze na odmor na Mediteran, i otkrivaju vodenu jazbinu sirene ubice koja je skrivena ispod napuštene vojne tvrđave.

U sali dva bioskopa Arena Cineplex, sa početkom u 15:15h, sledi repriza originalnog dokumentarca “Plišani teroristi” selekcije Fresh Danube Films. Vođeni kreativnom energijom Dunava, već u 18h možete pogledati šarmantnu priču o dva brata zaljubljena u istu ženu u filmu “Visoki učinak”. Zabavna i poučna filmska priča o kampu koji pokušava da rehabilituje “slomljena srca” jedna je od “must see” preporuka za danas! Stoga, ne propustite još jedan film selekcije koja slavi kinematografiju dunavskog regiona - “Popraviti ljubav” Iulije Rufine biće prikazan u 20:15. Proverite zašto je ovo jedan od trenutno najgledanijih filmova u Rumuniji!

Selekcija 360° donosi odličan film Denisa Kotea pod nazivom “Vik i Flo su videle medveda“. Zabavan i kontroverzan, film će biti prikazan u 22:30h.

Selekcija Tribute to Israeli Film, koja predstavlja neka od najlepših ostvarenja savremene izraelske kinematografije, večeras u 21h, u sali 1 bioskopa Arena Cineplex, donosi „Provodadžiju“, snažnu dramu o ljubavi i odrastanju koja vas neće ostaviti ravnodušnim!

Dve reprizne projekcije odličnih filmova selekcije Beldocs@Cinema City slede u MSUV, u kino sali, i to „Lepotica i bokser“ u 14h, i „Sepideh – dosezanje zvezda“ u 16h. Termin od 18:30h, sa nestrpljenjem se dočekuje svaki dan, a posvećen je selekciji Up to 10.000 Bucks. Verna publika ovog programa danas će moći da isprati sledeće filmove: 30 minuta dnevno, Klasići, Goran, Nemoj da žuriš, Bebisiter, Rekvijem za noć. Na istoj lokaciji u 21h slede odlična ostvarenja selekcije Cinema City Shorts čiji izbor potpisuje selektor Petar Protić, a potom u 23h sledi film „Papaya Make Some Noise“ o kultnim DJ-evima i žurkama popularnom kluba Papaya.

Bioskop na otvorenom – Amstel Open Air – svoje filmske avanture započinje u 21:15h odličnom pričom o fudbalskom treneru Zoranu koja je oduševila publiku festivala Beldocs, dok u 23:15h sledi fantastična „Pina“ Vima Venderska, koja potpuno menja pogled na umetnost i definiciju savremenog plesa.

Nestea Open Air, u atrijumu Muzeja Vojvodine, vratiće nas u 1981. zahvaljujući legendarnom domaćem filmu „Sok od šljiva“ Branka Baletića. Priču filma naročito posebnom činiće muzika, koja je obeležila ovogodišnje izdanje festivala Cinema City, a čiji autor je jedan od navećih umetnika sa ovih prostora – Zoran Simjanović, gost ovogodišnjeg festivala Cinema City. U 23:00 sledi „Dobar sin“, neverovatna priča o dečaku koji je izrastao u divnu devojku.

Ljubitelji kratke forme i danas će moći da uživaju u serijalu filmova selekcije Cinema City Shorts koji svaki dan mogu da prate u MSUV galeriji, i to od 18h do ponoći.

Lep provod i uzbudljive filmske avanture želimo vam i četvrtog dana festivala Cinema City!