22/09/2010 12:34

Film „Zima do kostiju„ na TIFF-u

U okviru selekcije World Cinema, na 23. internacionalnom filmskom festivalu u Tokiju, biće prikazan film „Zima do kostiju“ (Winter’s Bone) rediteljke Debre Granik koji je na festivalu Cinema City osvojio nagradu za najbolji film. Uzbudljiva drama na najbolji način opisuje arhetipski prelazak iz detinjstva u odraslo doba, a ovog puta junak priče je mlada devojka. Prevazilazeći naizgled nemoguće prepreke, ona redefiniše uvrežena shvatanja o porodici i vernosti i usput otkriva svoju sopstvenu snagu.

Festival u Tokiju održaće se od 23. do 31. oktobra. Na svečanoj ceremoniji otvaranja biće prikazan film „The Social Network“ (Društvena mreža) poznatog reditelja Dejvida Finčera (David Fincher), dok će ceremonija zatvaranja biti u znaku Aflekovog ostvarenja „The Town“ (Grad).

Film „The Social Network“ govori o osnivaču najveće društvene mreže “Facebook“, koja je postala kulturni fenomen 21. veka. Finčer je poznat po mračnim trilerima kao što su „Borilački klub“, „Sedam“, „Zodijak“, dok je sa filmom „Neobični slučaj Bendžamina Batona“ bio nominovan za Oskara. U filmu „The Social Network“ glume Džesi Ejzenberg (Jessy Eisenberg), Džastin Timberlejk (Justin Timberlake), Endru Garfild (Andrew Garfield) i drugi. Film je adaptacija knjige “Slučajno milijarderi: Osnivanje Fejsbuka, priča o seksu, novcu, geniju i izdaji” autora Bena Bezeriha (Ben Mezerich) .

Na zatvaranju TIFF-a biće prikazan “The Town” (Grad), drugo po redu Ben Aflekovo rediteljsko ostvarenje, koje je nedavno predstavljeno na 67. venecijanskoj Mostri. U filmu pored Bena Afleka (Ben Affleck) glumi i Džeremi Rener (Jeremy Renner). Reč je o kriminalističkom trileru čija se radnja odvija u Bostonu.

Festival u Tokiju povodom 70. godina od rođenja Brus Lija prikazaće neka od najuspešnijih ostvarenja ovog čuvenog junaka azijskih akcionih filmova u okviru selekcije pod nazivom „The 70th Anniversary: Bruce LEE to the Future“. Pored toga, festival će odati poštu i čuvenom Klodu Šabrolu projekcijom njegovog filma „Bellamy“ (Belami) u okviru selekcije World Cinema.