06/01/2012 13:54

Film "Parada" u "Panorami" Berlinskog festivala

Izvor: Filmski centar Srbije

Film "Parada" reditelja i scenariste Srđana Dragojevića, koji je u bioskopima u Srbiji za nepuna dva meseca videlo 300.000 ljudi, uvršten je u zvaničnu selekciju 62. festivala u Berlinu.

"Parada" je pozvana u program "Panorama", kao jedini film iz našeg regiona, od 20 koliko je konkurisalo za taj festival A kategorije.

Selektor Špek Viland smatra da je to hrabar i značajan film. Dragojević je izjavio da istovremena popularnost kod publike i poziv u Berlin pokazuju kako "autorski film može da bude i komuniktivan", dodajući da je to "stvar autorskog pristupa i poštovanja prema gledaocu".

On je istakao da je "Parada", koja je snimana u saradnji sa producentskim kućama iz više eks-ju republika, naišla na odličan prijem u regionu. U Hrvatskoj već ima više od 20.000 gledalaca, što je za tamošnje prilike jako dobar rezultat, a od sutra počinje distribucija u Sloveniji.

Podsetivši na finansijske teškoće tokom višegodišnjeg rada na ovom projektu, Dragojević je zahvalio Ministarstvu kulture što je na kraju dalo dodatnu pomoć za laboratorijsku obradu.