09/06/2016 12:11

Film "Otvorena" reditelja Momira Miloševića u selekciji Fresh Danube Films

Najprijatnije osveženje u srpskom filmu u poslednjih nekoliko godina

Na festivalu Cinema City, koji se ove godine održava od 25. juna do 2. jula, biće prikazano debitantsko dugometražno ostvarenje Momira Miloševića, "Otvorena", kao film-predstavnik domaće kinematografije u selekciji Fresh Danube Film koja prikazuje najbolje prve i druge filmove dunavskog regiona."Najprijatnije osveženje u srpskom filmu u poslednjih nekoliko godina", objašanjava selektor Vladan Petković, "ova mešavina drame o sazrevanju i psihološkog horora mladog beogradskog reditelja Momira Miloševića, nastala je bez ijednog dinara državne pomoći. Izuzetno disciplinovano i precizno režiran film u kom se crno-bela tehnika koristi ne samo smisleno, već i maštovito, govori o dve tinejdžerke devedesetih godina u Srbiji koje istražuju svoje prijateljstvo i identitet, u najboljem maniru Dejvida Linča. U glavnim ulogama su debitantkinja Milena Đurović i mlada Jelena Puzić (Pored mene, Vlažnost) ostvarile veoma upečatljive uloge."

Film prikazuje prijateljstvo između Sare i Alise koje pronalazi čudan i nagli kraj nakon što Sara ispovedi svoje porive, koji premašuju želje tela. Pod pritiskom okoline, Alisa postaje otuđena, ostavljajući Saru da se bori sa košmarnom usamljenošću i represijom, koja poprima monstruozan oblik.


Momir Milošević, rođen je u oktobru 1989. godine u Beogradu. Kroz detinjstvo je razvijao afinitet za stvaranje atmosfere strave i užasa. Tokom školovanja u srednjoj školi za dizajn preorijentisao je pažnju na snimanje filmova. Godine 2011. diplomirao je na Londonskoj Filmskoj Akademiji (London Film Academy). Ubrzo zatim je režirao „Intenzivni Udarac u Glavu“(2012). Njegovi kratkometražni film „Mrak“(2014) je doživeo premijeru na takmičarskom programu festivala u Bajinoj Bašti (Bašta Fest) gde je njegova glumica nagrađena za epizodnu ulogu u filmu. Zahvaljujući narednom filmu „Mrkli Mrak“(2015), premijerno prikazanom u Novom Bioskopu Zvezda, dobio je potrebnu medijsku pažnju i uspeo da bolje upozna publiku sa svojim radom. “Otvorena” je njegov debitantski dugometražni film.


Ne propustite sjajna ostvarenja selekcije Fresh Danube Films!
Vidimo se na #CinemaCity2016