24/05/2011 13:47

Film "Obilaznica" nagrađivanog rumunskog reditelja Apetrija

Selekcija Exit Point

Nakon pola odslužene kazne, Matilda dobija 24-časovni dopust. Nevoljna da se vrati u zatvor, ona planira beg iz zemlje, ali pre nego što se dan završi Matilda će morati da se suoči sa duhovima prošlosti. Odlazi u posetu porodici koju je davno napustila. Otuđeni brat Andrej odbija da joj pruži pomoć, dok bi je njegova žena najradije izbacila iz kuće. Matilda ne odustaje od svoje namere i kad sukob eskalira, postaće neizvesna ne samo mogućnost za pomoć već i nada za pomirenje.


Matilda takođe mora da vidi i bivšeg makroa, Pola, koji je ujedno i otac njenog jedinog deteta. On odbija da joj vrati ono što joj duguje, a ona odbija da ode bez novca koji joj je potreban za put, sve dok nemilosdrni pregovori ne dovedu do krajnje neočekivanog rezultata. Ona je rešena da sa sobom povede i svoje napušteno dete, što je odluka koja će promeniti sve.Naposletku Matilda sreće svog sina, Tomu, kom obećava bolju budućnost, ali da bi u nju zakoračili, moraju da pronađu bliskost koju su izgubili i zaborave prošlost. Konačni izbor će biti zajednička odluka – ili ne?

Bogdan George Apetri je rumunski filmski autor koji živi i stvara u Njujorku. Advokatsku praksu je napustio kada se preselio u SAD. Na Kolumbija univerzitetu je stekao master diplomu iz režije i kamere. Pre Outbound režirao je i producirao niz kratkometražnih filmova koji su predstavljeni na mnogim prestižnim filmskim festivalima (Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal) i doneli mu nekoliko nagrada, od kojih je poslednja u nizu Best Student Film award 2006. godine. 2010. godine je koproducirao dva dugometražna filma, američki "3 Backyards", Erika Mendelsona, dobitnika nagrade za najbolju režiju na Sandens filmskom festivalu kao i "Emigranta", rumunsko ostvarenje Florana Serbana, dobitnika Srebrnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu za film "If I Want to Whistle, I Whistle".

O filmu "Obilaznica", Apetri je rekao: “Ono što me je posebno uzbudilo u vezi sa ovim filmom je vremenski okvir od 24 sata. Koliko stvarno možemo da saznamo o nekome za samo jedan dan? I što je još važnije, kako? Priroda Matildinog karaktera je samo doprinela izazovu. Nakon odslužene dve godine, ona nije osoba koja bi se lako razotkrila. Kako se razvijaju susreti sa tri najvažnije osobe u njenom životu (bratom, ocem svog sina i sinom) tako i slika o njoj počinje da se formira. Saznajemo deliće njene prošlosti, shvatamo njenu sadašnjost i čak uspevamo da zavirimo u jednu od njenih budućnosti.”