28/01/2013 09:54

Film "Krugovi" nagrađen na prestižnom Sandensu

Film "Krugovi" reditelja Srdana Golubovića, koji je inspirisan herojskim činom Srđana Aleksića, premijerno je prikazan na Sandens festivalu u SAD gde je i nagrađen specijalnom nagradom žirija.Premijerno prikazan 18. januara na festivalu, film „Krugovi“ prvi je film sa ovih prostora koji se našao u nekom od zvaničnih takmičarskih programa festivala. Priča o herojskom činu Srđana Aleksića, od kojeg je prošlo tačno dvadeset godina, evropsku premijeru imaće na čuvenom Berlinalu, dok će domaća publika moći premijerno da je pogleda 23. februara u Sava centru. Glumačku ekipu filma predvode Vuk Kostić, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Leon Lučev, Hristina Popović, Nikola Rakočević i Boris Isaković.


Glavnu festivalsku nagradu, za najbolju američku dramu osvojilo je ostvarenje „Fruitvale“ Rajana Kuglera. Radnja filma smeštena je u kalifornijskom Ouklendu gde je na stanici „Fruitvale“ policajac ubio dvadeseddvogodišnjeg mladića, pucajući mu u leđa. Kako su brojni svedoci ubistvo snimili mobilnim telefonima, priča je odjeknula širom SAD pokretajući talas pobuna protiv prekomerene upotrebe oružja od strane policije.


Žiri i publika najboljim dokumentarcem proglasili film „Blood Brother“ Stiva Huvera. U pitanju je priča o čoveku koji napušta sve i odlazi u Indiju ne bi li započeo novi život. Tamo ostaje da radi u sirotištu u kojem su smeštena deca zaražena HIV-om, pomažući im i postajući deo njihovih života, menjajući tako i sopstveni.


Nagrada za najbolji scenario za dramu „In a World“ pripala je Lejk Bel, dok su najbolji reditelji Zekari Ajncerling, autor dokumentarca „Cutie and the Boxer“ i Džil Solovej, autorka drame „Afternoon Delight“

U nastavku pogledajte listu svih nagrađenih.