22/11/2010 15:07

Film “Đavolja varoš” nagrađen na festivalu u Švajcarskoj

Debitantski film Vladimira Paskaljevića "Đavolja varoš" osvojio je prvu nagradu na 23. međunarodnom festivalu omladinskog filma u Švajcarskoj.

U obrazloženju žirija stoji da film “Đavolja varoš” na umetnički uzbudljiv način naglašava da sva deca treba da imaju jednaka prava da se razvijaju i školuju, a da je odnos između sredine i kulturnih vrednosti izražen na izuzetno lucidan način, dok je rediteljska intervencija diskretna ali i sugestivna. „Đavolja varoš“ prikazana je 19. novembra, u konkurenciji filmova namenjenih publici starosti od 16 do 20 godina. Za tu konkurenciju dodeljuje se priznanje „Tri kaštela“.

Međunarodni filmski festival za mlade „Castellinaria“ održava se od 13. do 20. novembra u Belinconi. Nagrade festivala, zlatni, srebrni i bronzani kaštel dodeljuju se za ostvarenja u konkurenciji igranih filmova za decu do 16 godina. Festivalski program sačinjavaju filmovi koji su namenjeni mlađoj publici, sa ciljem da se pomogne produkcija i distribucija takvih ostvarenja.

Film „Đavolja varoš” prikazan je ove godine i na Festivalu filma i medija Cinema City u okviru selekcije Nacionalna klasa.