14/06/2009 08:55

Festivalska groznica osmog dana Cinema Cityja

Novi Sad je juče, 13. juna, upotpunosti opravdao festivalski status grada bioskopa. Najveći broj Novosađana odlučio se da subotu veče, pretposlednji dan festivala, provede u bioskopskim arenama, koje su sinoć bile ispunjene odličnom energijom do poslednjeg mesta.

Neverovatan prizor poklonila nam je jedna od najatraktivnijih arena na otvorenom, arena u Dunavskom parku, prilikom druge reprizne projekcije animiranog filma „Technotise: Edit i ja“ Alekse Gajića. Bilo je gledalaca koji su film gledali po prvi put, ali interesantna je činjenica da je znatan broj posetilaca ispratio, sa otvaranjem, i svaku repriznu projekciju ovog filma! Aplauzi, smeh publike, i pozitivni komentari tokom projekcije i po završetku filma bili su savršena atmosferska uvertira za „Beogradskog fantoma“, projekciju koja je sledila u 23:15h. Škripa čuvenog „belog poršea“ sa bioskopskog platna, nezaboravne avanture legendarnog „Fanđe“ koje su obeležile Beograd 1979, i ovacije publike na filmsku stvarnost Jovana B. Todorovića stvorili su „štimung“ za pamćenje!

Bioskopska magija je sinoć vladala gradom, pa su se ljudi nakon premijere filma „Čekaj me, ja sigurno neću doći“ Miroslava Momčilovića, odlične melodrame o neobičnom ljubavnom petouglu, sa osmesima i gomilom „filmske“ pozitivne energije upuštali u dalje filmske avanture, kojima sinoć gotovo da nije bilo kraja...

Miletićeva ulica, sa zapaženo posećenim filmovima selekcije Planet Rock, dokumentarcu o čuvenom domaćem bendu EKV i filmu o neverovatnoj turneji benda Depeche Mode 1989, bila je odličan uvod za „muzički završetak“ osmog dana festivala Cinema City, na Petrovaradinskoj tvrđavi, pod nazivom „Deathmatch“. Na velikoj zabavi povodom zatvaranja festivala nastuplile su DJ organizacije Happynovisad i Baseline sa specijalnim gostima bendom „E-play“, zatim projektom koji je radio muziku za film Technotise: Edit i JaPrototip“, novosadskim nu-rave magovima „The Good Guys“ i Falony Flats-om iz Beograda. Vatromet, pozitivene emocije i neverovatna muzička energija obeležile su veliku žurku na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Ali tu nije kraj...

Preostao nam je završni, deveti dan festivala – pravo vreme da pogledate filmove koje još uvek niste, i da prisustvujete ceremoniji dodela nagrada Festivala filma i medija Cinema City, sa početkom u 20h u SNP-u!