27/02/2019 06:06

FEST u Novom Sadu – preporuke

Iako FEST vezujemo za Beograd, u Novom Sadu će na čak četiri mesta biti prikazani određeni filmovi iz selekcije ovog filmskog festivala – u bioskopima grada i u Kulturnom centru. Pregledali smo program svih lokacija (od danas pa do kraja prikazivanja) i izdvojili smo nekoliko naslova koji nam se čine zanimljivim.

Domaći film koji je ostavio jak utisak na Berlinalu jeste film Miroslava Terzića "Šavovi". U glavnom gradu Nemačke "Šavovi" su dobili nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji evropski film u programu „Panorama“ i drugu Nagradu publike! To je priča sa elementima trilera i melodrame i bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenario je inspirisan svedočanstvom krojačice iz Beograda, koja već skoro dve decenije traga za svojim "umrlim sinom". Ona se bori protiv bolničke administracije i lekara, policije, sudova i opštinskih funkcionera kako bi dobila ispravnu umrlicu koja bi pružila dokaz gde joj je dete sahranjeno. Nepunih dvadeset godina kasnije, ona veruje da je pronašla svog sina u naselju u predgrađu Beograda.

Reditelj filmova "Dobri Vil Hanting" i "Milk" Gas van Sant u svom novom ostvarenju "Ne brini, neće on daleko stići" bavi se memoarima Džona Kalahana i njegovim politički nekorektnim i morbidnim stripovima. Na trnovitom putu lečenja od alkoholizma, nakon nesreće koja mu je promenila život, Džon Kalahan otkriva isceliteljsku moć umetnosti, primoravajući svoje povređene ruke da crtaju urnebesne, često i kontroverzne stripove, koji mu donose nov smisao u životu.

Prema istoimenom romanu Renata Baretića, hrvatski film "Osmi povjerenik" donosi nam prikaz života sa najudaljenijeg naseljenog hrvatskog ostrva Trećić. Siniša Mesjak, arogantan i ambiciozan političar u usponu, našao se u središtu skandala. Kako bi ga sklonio od javnosti, predsednik ga imenuje za poverenika vlade RH na najudaljenijem naseljenom ostrvu Trećiću, sa zadatkom organizovanja lokalnih izbora. Prethodnih sedam poverenika u tome nije uspelo. To ostrvo nije jedinstveno po tome što vrlo udaljeno, već i po tome što se tu govori mešavina hrvatskog, italijanskoh i austrijskog, po svojim pravilima ponašanja, ljudima, kulturi. Predlažemo da pre i posle filma poslušate muziku Valentina Boškovića.

Priča filma "Zlatna mladost" prati šesnaestogodišnju Roz, koju su napustili roditelji i preuzela ju je socijalna služba, i njenog verenika dvadesetdvogodišnjeg Mišela, koji su u ljubavnoj vezi 1979. godine u Parizu, na vrhuncu popularnosti kluba Palata. Oni su deo trendseterske ekipe koji žive samo za zabavu i preterivanje. Jedne večeri na zabavi sreću Lusil i Ibera, par pedesetogodišnjih boema iz srednje klase, koji ih primaju u svoje okrilje i preokreću njihove živote.

Uvek dajemo prednost domaćim filmovima, jer, iz nekog čudnog razloga, ne možemo sve da ih pogledamo u bioskopima. Pogledajte debitantski film Nikole Petrovića "Psi umiru sami", priču koja u sebi ima elemente trilera, ali i neo-noara. Viktor je bivši programer, koji napušta haotični život prestonice i vraća se u porodičnu kuću na Tari. Društvo mu pravi njegov najbolji prijatelj, pas Ares. Neplanirano Viktor u svoju kuću prima Milicu, koja je privremeno došla da istražuje ekološke probleme Tare. Milica je distancirana i tajnovita, ali izgleda da se trudi da ne remeti Viktorovu izolaciju i mir. Viktor zatim saznaje da je šef firme za koju je godinama radio u Beogradu ubijen. Inspektor Goran Mirković pokušava reši ovo ubistvo kao poslednji slučaj u svojoj karijeri, koji postaje njegov najteži i najveći izazov, i lični i poslovni.

Film "Zelena knjiga" dobio je Oskara za najbolji film! Zasnovan na istinitoj priči, film prati neobrazovanog ali dovitljivog izbacivača italo-američkog porekla koji postaje vozač afro-američkog klasičnog pijaniste na turneji po koncertnim dvoranama širom američkog Juga, 1960-ih godina. Na tom putu, dvojica potpuno različitih ljudi suočavaju se sa nepravednošću američkog sistema i stiču poštovanje prema talentima onog drugog, kao i snagu da se zajedno odupru nevoljama. Rađa se prijateljstvo i razumevanje koje će promeniti njihove živote.

Repertoar bioskopskih projekcija možete da nađete ovde, a projekcija u Kulturnom centru Novog Sada ovde