13/05/2008 11:28

Exit Point i Nacionalna klasa za Gran pri

info

Filmovi iz internacionalne selekcije „Exit Point“ i selekcije domaćih filmova „Nacionalna klasa“ takmičiće se za Gran pri festivala „Cinema City“, koji se održava od 14. do 21. juna u Novom Sadu, u organizaciji Udruženja Exit. Nagrada „Ibis“ koja se dodeljuje za najbolji film festivala doneće pobedniku i novčanu nagradu od 15.000 dolara.U okviru glavne internacionalne takmičarske selekcije „Exit Point“ biće prikazano 12 nezavisnih filmova, kao i dva van takmičarske konkurencije, na otvaranju i zatvaranju festivala. Različite teme, reditelje i žanrove ujedinjuje to što su hrabri i beskompromisni u načinu na koji opisuju savremeni svet. Filmovi dolaze iz različitih delova sveta, a prikazani su i nagrađivani na mnogim filmskim festivalima. Svi filmovi će imati svoje premijere u Srbiji.

„Nacionalna klasa“ predstaviće osam domaćih filmova snimljenih tokom 2007. i 2008. godine koje bira programski savet festivala. „Cinema City“ će ugostiti autore filmova koji su već prikazivani u bioskopima, a publika festivala će imati priliku da premijerno pogleda neka od domaćih ostvarenja.

Petočlani međunarodni žiri dodeljivaće nagrade za najbolji film festivala ali i nagrade u okviru domaće selekcije „Nacionalna klasa“ - za najbolji domaći film, najbolju režiju, fotografiju, filmsku muziku, montažu, kao i za najbolju glavnu mušku i �ensku ulogu. Na taj način će svaki domaći film dobiti jednaku šansu da se takmiči za glavnu nagradu sa svetskim ostvarenjima na festivalu.

Tokom osam dana biće prikazano više od stotinu filmova, među kojima će se izdvojiti selekcija filmova snimljenih sa bud�etom do 10.000 dolara, a koji će biti izabrani putem nedavno otvorenog konkursa. Festivalu će prisustvovati veliki broj autora filmova iz glavne selekcije, koji će predstaviti svoja ostvarenja ali i učestvovati u interaktivnom i edukativnom akademskom programu.