04/06/2012 15:15

Educons Hungry Days predstavlja film "Zemlja je, nije Mesec"

Zemlja je, nije Mesec“, višestruko nagrađivani dokumentarni film portugalskog reditelja Toče, prati avanturu kamermana i tonca koji 2007. godine stižu na Korvo, najmanje ostrvo na Azorskom arhipelagu. Nalazeći se tačno na sredini Atlantskog okeana, Korvo je veliki greben, 6km visok i 4km dugačak, sa vulkanskim kraterom i jednim malim selom od svega 440 ljudi. 

Postepeno, ova mala filmska ekipa biva prihvaćena od strane meštana, čime uspevaju da se priključe civilizaciji staroj skoro 500 godina a čija je istorija nedovoljno poznata zbog nedostataka evidencije i pisanih uspomena. Sniman vrtoglavim ritmom, samoproduciran između dolazaka i odlazaka, film „Zemlja je, nije Mesec“ pratimo kao „dnevnik kapetana broda“ koji opisuje savremeni život jedne civilizacije, izolovane na sred okeana. Ovo je tročasovna filmska odiseja, podeljenja u 14 poglavlja, koja kombinuje antropološke zapise, literaturu, izgubljene arhive, mitološke i autobiografske priče.

Film je premijerno prikazan na festivalu u Lokarnu, gde je osvojio nagradu žirija, dok je za najbolje ostvarenje proglašen na festivalu „DocLisboa“!