14/05/2009 20:05

„Dželenur“

China, 2008, 92 min.
Režija: Zhao Ye
Uloge: Liu Yuansheng, Li Zhizhong
Nagrade: FIPRESCI, Pusan International Film Festival, 2008.
Selekcija: EXIT POINT

Na festivalu filma i medija Cinema City, a u okviru selekcije Exit Point, bićemo u prilici da odgledamo novo ostvarenje mladog kineskog reditelja Zhao Ye, pod naslovom „Dželenur“ (Jalainur).

Dva glavna junaka su Old Zu, vozač parne lokomotive, i njegov pomoćnik, Li Zizong, skretničar. Poslovi su ih jako povezali, i postali su gotovo nerazdvojni prijatelji. Međutim, jednog dana Old Zu se ne pojavljuje u vozu, niti kod rudnika uglja, gde je radio više od trideset godina. Ispostavlja se da je, nekoliko nedelja pre vremena, Old Zu odlučio da ode u penziju i otputuje kod ćerke i njenog muža, koji žive blizu granice sa Rusijom. Zizong kreće da prati prijatelja na njegovom putovanju. Old Zu pokušava da ga ubedi da se vrati kući, a zapravo ni sam ne želi da ga Zizong napusti. Tek kada stignu do Old Zuove ćerke i zeta, Zizong ipak odlučuje da napusti svog dugogodišnjeg prijatelja, i nastavlja sam da luta po granici, propuštajući voz koji bi ga vratio kući.

Cela ideja filma razvija se oko stare kineske izreke koja kaže: Iako mogu da ti pravim društvo hiljade milja, na kraju ipak moramo jedno drugom reći zbogom.

Jalainur je mongolska reč i znači „okean kao jezero“, a zapravo je ime rudnika u gradu Manzhouli. Nalazi se u severnom delu Kine, blizu granice sa Rusijom. Rudnik postoji preko sto godina. Za više od veka eksploatacije rudnog bogatstva, stvoreno je ogromno rudarsko okno, gde su iz dana u dan tutnjali vozovi. Danas je rudarsko okno Jalainur gotovo prazno, vozovi se više ne čuju, a veliki broj rudara, suočenih sa krizom, ostalo je bez posla.