04/05/2012 10:52

Drezen trijumfovao na dodeli nemačke filmske nagrade Lola

Jedan od najznačajnijih savremenih nemačkih reditelja, Andreas Drezen, koji će ove godine biti gost festivala Cinema City, trijumfovao je na dodeli nemačke filmske nagrade Lola, koja se održala u Berlinu, 27. aprila, ostvarenjem „Zaustavljen na putu“ (Halt auf freier Strecke).

Reditelj Andreas Drezen je dobio nagradu za najbolju režiju, što je njemu drugo ovakvo priznanje – Lolu za režiju već je dobio 2009. za film „Oblak 9“. Glumci su iz istog filma osvojili su priznanja – Milan Pešel je za svoju ulogu Franka Langea dobio nagradu za najbolju glavnu ulogu, dok je Oto Melis, koji tumači ulogu Frankovog oca, nagrađen Lolom za najbolju sporednu ulogu.

Neverovatno snažna priča o smrti koja slavi život, u produkciji Romel filma (Rommel Film), prikazuje dobrodržećeg četrdesetogodišnjaka kojem je iznenada dijagostikovan tumor na mozgu koji se ne može operisati. Frank saznaje da je osuđen na samo par meseci života. Pokušavajući da se izbori sa teškoćom prihvatanja neizbežnog, počinje da koristi svoj ajfon kao vid emotivnog dnevnika. Kroz borbu i uložene napore, članovi porodice se udaljavaju ali istovremeno nemilo saznanje ih i drži na okupu.

„Zastavljen na putu“ osvojio je i nagradu žirija u okviru selekcije „Un Certain Regard“ na festivalu u Kanu 2011. godine.