19/08/2016 08:27

Dokumentarni film o novosadskoj rok grupi Boye na Festivalu uličnih svirača

Petak, 2. septembar, 21h

Ove godine sjajan program Festivala uličnih svirača odvijaće se na novoj lokaciji, u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, od 1.  do 3. septembra. U organizaciji festivala Cinema City, na lokaciji u Podgrađu u šancu iza Beogradske kapije, biće smešten bioskop na otvorenom po ugledu na Cinema City Open Air bioskope. Ne propustite priliku da pod vedrim nebom ove jedinstvene lokacije pogledate filmska ostvarenja prikazana na nekim od prethodnih Cinema City izdanja - ostvarenja koja su naročito privukla pažnju naše publike.

Film kojim započinjemo predstavljanje programa Cinema City filmovi na Festivalu uličnih svirača, je muzičko svedočanstvo o kultom novosadskom ženskom bendu Boye - "Prvi pravi ženski zvuk", autorke Brankice Drašković, prikazan na festivalu Cinema City 2009. godine. Film "Prvi pravi ženski zvuk" biće predstavljen 2. septembra, neposredno po završetku kratkometražnog ostvarenja "Priča o stanovnicima zida" reditelja Andreja Boke, u 21h.

Dokumentarni film o novosadskoj rok grupi Boye, koja je početkom osamdesetih oživljavajući žensku liniju duha u jugoslovenskom rokenrolu, sa punom svešću o vrsti muzike za koju se opredelila, izborila svoje mesto na do tada isključivo "muškoj " sceni i nametnula se kao jedna od originalnih i osvežavajućih muzičkih pojava. Njihova dvocenijska priča, koju krase upornost, doslednost i ženski princip, u filmu je prikazana kao deo mnogo šireg kulturnog i društvenog konteksta u kome su se razvijale ne samo kao kvalitetni muzičari/ke, već i kao samosvojne individue svesne vremena i okruženja u kojem su stvarale.

Dramaturška linija filma prati različite kreativne faze u razvoju grupe. Od nastanka u okrilju jugoslovenskih novotalasnih strujanja i novosadske umetničke scene, zatim njihovih nastupa u Beču i Lincu 1983. godine na internacionalnim festivalima Frauen in der Rock Music i Frauen Avantgarde, preko snimanja albuma od Zagreba, Novog Sada, Beograda i Holandije, te mnogobrojnih koncertnih nastupa, do samog raspada grupe i rezimea njihovog značajnog uticaja na celokupnu muzičku scenu.


Osim gotovo svih muzičara koji su prošli kroz bend (Biljana Vlaisavljević, Jasna Manjulov Tišma, Ljiljana Mićović, Jelena Svilar, Ilija Vlaisavljević Bebec....) u filmu se pojavljuju i svi značajni umetnici koji su na različite načine sarađivali sa njima i podržavali njihov kreativni razvoj. Među njima su muzičari: Koja (Disciplin A Kitschme), Kebra (Obojeni program), Cane (Partibrejkersi), književnici Slobodan Tišma (Luna, La Strada), Vlada Kopicl i Vladimir Tasić , te reditelj Aleksandar Davić.

O njihovim muzičkim kreacijama u filmu govore i muzički kritičari Aleksandar Žikić, Dragan Ambrozić (Beograd), Ante Čikara, Aleksandar Dragaš (Zagreb), muzički producent Mile Ćirić (Holandija), novinari Igor Vidmar (Ljubljana), Petar Luković, Teofil Pančić (Beograd), jedan od najvećih fanova grupe Tereza i mnogi drugi...


Program i satnica filmskih projekcija na Festivalu uličnih svirača
Petak, 2. septembar, 21h

Priča o stanovnicima zida, režija: Andrej Boka

Boye: Prvi pravi ženski zvuk, režija: Brankica Drašković

Petak, 2. septembar, 23h

Cinema Komunisto, režija: Mila Turajlić

Subota, 3. septembar, 21h

Kod kuće, Nenad Mikalački

Moj zanat, Mladen Matičević

Subota, 3. septembar, 23h

Druga linija, Nenad Milošević