09/03/2015 12:22

Dodeljene nagrade na 43. Festu

Nagrade Beogradski pobednik za najbolje filmove na 43. Festu dobili su jordansko-emiratski "Vuk" u glavnom takmičarskom programu i srpski film "Ničije dete" u nacionalnoj selekciji. Proglašenjem i uručenjem nagrada u više kategorija u Sava centru je zvanično zatvoren festival na kojem je od 27. februara prikazano 90 premijernih filmova u različitim programskim celinama.

Međunarodni žiri za 15 filmova glavnog programa, čija je predsednica bila Neda Arnerić, odlučio je da Nagradu žirija dodeli ruskom filmu "Budala" Jurija Bikova. Za najbolju režiju nagrađen je nemački autor Tim Kreger za film "Savet ptica".

Najbolji scenario napisali su zajedno reditelj "Vuka" Nadži Abu Novar i Basel Gandur. Za najbolju žensku ulogu nagrađene su Lu de Laže i Žozefin Žapi za francuski film "Diši", a za najbolju mušku ulogu Emir Hadžihafizbegović za film "Takva su pravila", u koprodukcij Hrvatske, Francuske, Srbije i Makedonije.

Najbolji debitant je Jan Demanž, reditelj britanskog filma "71". Specijalno priznanje žiri je dodelio za kameru u filmu "Savet ptica" Ronaldu Stuprihu. Program "Srpski film", sa 12 ostvarenja, ocenjivao je žiri čiji je predsednik bio hrvatski književnik Miljenko Jergović.

Uz Beogradskog pobednika za "Ničije dete" Vuka Ršumovića, Nagradu žirija dobio je film "Isceljenje" Ivana Jovića. Za režiju je nagrađen Dušan Milić za film "Travelator", a za scenario Srđan Koljević za film "Branio sam Mladu Bosnu".

Za najbolju žensku ulogu nagradu je dobila Sonja Kovačević za lik u filmu "Tmina", a za najbolju mušku ulogu dečak Denis Murić za "Ničije dete". Nagrada za najbolji debi pripala je Ivanu Ikiću, reditelju filma "Varvari".

U programu "Granice" poseban žiri je među 12 filmova za najbolji proglasio nemačko ostvarenje "Samuraj" u režiji Tila Klajnerta, a specijalno priznanje dodelio austrijskom filmu "Vidim, vidim" Veronike Franc i Severina Fiale.

Nagradu "Nebojša Đukelić" u regionalnom programu dobio je film "Ničije dete", a specijalno priznanje "Travelator". Studentski žiri je u žanrovskom programu "Trils end kils" za najbolji proglasio francuski "Kolt 45" Fabrisa di Velca. Nagradu publike, koju dodeljuje "Idea", dobio je argentinski film "Divlje priče" reditelja Demijena Šifrona.