21/02/2013 12:16

Dodela Oskara u nedelju

Glasanje za dobitnike prestižnih nagrada Oskar završeno je u noći između 19. i 20. februara nakon velike kampanje koju su sproveli filmski studiji u Holivudu i prvog glasanja putem interneta. Imena dobitnika biće saopštena na svečanosti u nedelju uveče, a zanimljivo je da je ove godine prvi put u osamdeset pet godina dugoj istoriji Oskara glasanje organizovano i kompjuterskim putem. Kako je saopšteno iz ove ustanove, bilo je određenih problema i žalbi u vezi sa onlajn glasanjem, najčešće od starijih članova Akademije.Skoro šest hiljada profesionalaca iz filmske industrije koji su članovi Američke filmske akademije pozvani su da glasaju, počevši od 8. februara, za dobitnike Oskara u 24 kategorije, prenosi Rojters. Rezultati će biti prebrojani na tajnoj lokaciji računovodstvene firme “Prajs Voterhaus Kupers” (PwC) koja će isporučiti zapečaćene koverte sa
imenima dobitnika 24. februara, na dan svečane ceremonije.

Filmski studiji su proteklih nedelja punili medije reklamama kako bi što bolje promovisali svoje kandidate. “LA tajms” procenjuje da su “Vorner bros”, koji stoje iza filma “Argo” Bena Afleka, i “Dizni”, koji je distributer filma "Linkoln", potrošili oko deset miliona dolara pojedinačno u kampanjama. Ova dva filma su nominovana pored ostalih i u kategoriji za najbolji film.

Iz agencije PVC saopšteno je da, u saradnji sa Američkom akademijom za film, dugoj sedamdeset devet godina, nikada nije bilo povrede privatnosti. Ovogodišnja ceremonija dodele Oskara biće održana 85. put, 24. februara u Dolbi teatru u Los Anđelesu.

Najviše nominacija osvojila je predsednička drama Stivena Spilberga "Linkoln", koja je dobila 12 nominacija za nagradu Oskar Američke filmske akademije, uključujući i onu za najbolji film. Za njim je odmah film “Pijev život” Anga Lija sa 11 nominacija, zatim mjuzikl “Jadnici” i komedija “U dobru i u zlu” (po osam nominacija) i drama o taocima u Iranu Bena Afleka “Argo” (sedam nominacija).

(izvor: Tanjug)