25/03/2011 10:41

Do sada 30 filmova prijavljeno na Up to 10.000 bucks

Prošlo je dve nedelje od kada je zvanično otvoren konkurs Up to 10.000 bucks festivala Cinema City. Do sada, na veliko zadovoljstvo organizatora, na pomenuti konkurs prijavljeno je 30 filmova iz različitih delova sveta. Prijavljeni su filmovi iz Mađarske, Nemačke, Estonije, Indije, Libana, Norveške, Kanade, Švajcarske, Italije, Turske, Velike Britanije, Sjedninjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine, Srbije… Konkurs će biti otvoren do 5. aprila, a sve koji žele da se prijave pozivamo da to učine putem formulara na sajtu festivala www.cinemacity.org/do10000/.


Takmičarska selekcija Up to 10.000 bucks prikazaće filmove snimljene budžetom manjim od 10.000 dolara i predstaviće kreativne autore koji sa malo novca uspevaju da originalne zamisli realizuju u kvalitetan film. Pobednički film ove selekcije osvojiće i novčanu nagradu od 2 000 dolara. Selektor programa je Srđan Koljević, reditelj filma „Žena sa slomljenim nosem“, koji je na prošlogodišnjem Cinema City festivalu osvojio Grand Prix za najbolji domaći film.

2009. godine selektor programa Up to 10.000 bucks bio je domaći reditelj Dejan Zečević, koji je na pitanje koji je momenat, kreativni ili finansijski, važniji u stvaralačkom procesu, i kako bi glasila njegova poruka mladim rediteljima, odgovorio sledeće:

Važno je i jedno i drugo ali prvo je važnije. Zato je poruka: SNIMAJTE!

Filmovi koji se prijavljuju na konkurs potrebno je da nisu snimljeni pre 2009. godine, a sve vrste i žanrovi filmova - kratki, dokumentarni, animirani, igrani, su dobrodošli.