03/02/2015 11:10

Direktor festivala Merlinka u žiriju Berlinala za najbolji LGBT film

Direktor Međunarodnog festivala LGBT filma Merlinka, Predrag Azdejković, pozvan je da na 65. izdanju Berlinskog filmskog festivala bude član žirija koji dodeljuje Teddy nagradu za najbolji LGBT film.

Teddy nagrada je ustanovljena 1987. godine i prva je međunarodna filmska nagrada tog tipa, a od 1992. godine je jedna od zvaničnih nagrada Berlinala, navodi se u saopštenju organizatora Merlinka festa.

Jedini srpski film koji je dobio ovu nagradu je film Želimira Žilnika Marble Ass sa Vjeranom Miladinovićem Merlinkom u glavnoj ulozi, dok je film Srđana Dragojevića "Parada" bio nominovan, a dobio je nagradu koju dodeljuju čitaoci gej magazina "Zigezojle" (Siegessäule).

Azdejković će u Berlinu biti od 5. do 15. februara i za to vreme će pogledati 23 nominovana filma. Devetočlani međunarodni žiri će odlučiti koji kratki, igrani i dokumentarni film će biti nagrađeni.

Ceremonija dodele nagrada biće 13. februara u Komičnoj operi u Berlinu, kada će nemački glumac Udo Kier dobiti specijalnu Teddy nagradu. Udo Kier je glumio u preko 200 filmova, ali ga mnogi pamte po saradnji sa Madonom na albumu Erotika i knjizi Seks.

Slične nagrade za najbolje LGBT filmove dodeljuje Kanski festival, "Kvir palma" (Queer Palm) od 2010. godine i Venecijanski filmski festival, "Kvir lav" (Queer Lion) od 2007. godine.

Nagradu za najbolji kratki LGBT film "Dorotina cipelica" dodeljuje i srpski Merlinka festival, koji će ove godine biti organizovan od 10. do 15. decembra.

Izvor: tanjug.rs