17/03/2011 12:00

Danas počinje Festival studentskog filma

Festival studentskog filma, dvanaesti po redu, održaće se od 17. do 20. marta 2011. u Beogradu na tri lokacije: Muzej Jugoslovenske kinoteke, Dom omladine i Ustanova kulture „Parobrod“. Festival će svečano otvoriti selektor Vladimir Paskaljević i koordinator Kancelarije za mlade Opštine Stari grad, Bojan Mojsoski, sa početkom u 19h, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Početak ove manifestacije će obeležiti kabaretski performans u izvođenju glumaca Radeta Ćosića i Miljane Gavrilović, koji režiraju Ana Popović i Marija Lipkovski.


Glavni program obuhvatiće projekcije 40 filmova studenata sa prestižnih evropskih i svetskih akademija, kao i filmove studenata fakulteta u Beogradu. Pored filmskog programa, festivala obuhvata izložbe, performanse i žurke, gde će se pojaviti neka od najpoznatijih imena beogradske DJ scene. Koncept 12. Festivala studentskog filma nosi naziv reAKCIJA i zasnovan je na odnosu akcije i reakcije u kontekstu filmskog stvaralaštva i umetnosti uopšte.

Na konkurs je pristiglo 197 filmova sa dramskih akademija iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne, Slovačke, Češke, Švajcarske, Nemačke, Austrije, Francuske, Turske, Grčke, Španije, Kanade, Izraela, Ekvadora, Tajvana i SAD. Najveći odziv bio je iz Nemačke i Španije. U žiriju će biti reditelji Nikola Ležajić i Srđan Koljević i glumac Nebojša Milovanović.