26/05/2010 12:02

"Dadilja Makfi i veliki prasak" u selekciji The Cool Kidz

Na Festivalu filma i medija Cinema City, u okviru selekcije The Cool Kidz, biće prikazano novo ostvarenje rediteljke Suzan Vajt, pod nazivom “Dadilja Makfi i veliki prasak“.

Pet godina posle uspeha "Dadilje Makfi", Ema Tompson i producent Lindzi Doran još jednom su udružile snage sa Vorking Tajtl Filmsom da bi doneli novo poglavlje magične i očaravajuće bajke koja je oduševljavala decu generacijama.

„Uvek smo premisu prvog filma Dadilje Makfi opisivali kao „magična dadilja protiv sedmoro najgroznije dece na svetu,“ objašnjava Lindzi Doran, „i mislim da će se o tome uvek raditi u svim ovim filmovima – o nevaspitanoj deci i magičnoj dadilji koja dolazi da im pomogne. Glavna razlika između prvog filma i ovog novog je ta što je prvi govorio o ratu roditelja s decom, a u novom se radi o ratu između dece. Dadilja Makfi mora da nauči ovu decu pet novih lekcija i da im objasni ne samo kako da se slažu već kako da reše probleme na konstruktivniji način od svađe.“

Scenarista, izvršni producent i glumica Ema Tomson započela je smišljanje priče za nastavak dok je prvi deo još uvek bio u stadijumu produkcije, a scenario je pisala naredne tri godine. U toku tog procesa Ema je pokušavala da održi duh originalnog materijala. Lik dadilje Makfi prvo je bio medicinska sestra Matilda, centralni lik priča za laku noć u porodici Kristijane Brend i njenog rođaka Edvarda Ardizone (koji je uradio ilustraciju za knjige o „Sestri Matildi“). Priče su se prenosile s kolena na koleno, a svaka generacija je dodavala nešto svoje priči o neposlušnoj deci i dadilji s natprirodnim moćima koja dolazi da ih ukroti. Možda su priča i likovi novi, ali osnovne osobine Sestre Matilde/Dadilje Makfi – njene lekcije, izgled koji se menja od groznog do lepog kad je deca zavole, njen magični štap, njena potreba da ode onoga trenutka kad postane poželjna umesto potrebna – ostale su iste.