29/09/2011 14:03

„Crni hleb“ kandidat za Oskara

Ostvarenje „Crni hleb“ (Pa negre) Agustija Viljaronge, koji je ove godine prikazan na festivalu Cinema City u okviru selekcije Exit Point, španski je kandidat za Oskara u kategoriji najbolji strani film. Film je nagrađen sa devet prestižnih Goja priznanja (Goya Awards), uključujući i nagrade za najbolji film, režiju i scenario, kao i nagradom za najbolju glumicu (Nora Navas) na festivalu u San Sebastijanu.


Priča se odvija u jednoj planinskoj ruralnoj oblasti Španije u kojoj, neposredno nakon završetka građanskog rata, počinje da vlada mržnja i potreba za osvetom. Jedanaestogodišnji dečak postaje svedok dvostrukog ubistva za koje biva optužen njegov otac. Dečakov svet počinje da se raspada – otac nestaje bežeći od policije, a majka je primorana na prekovremeni rad samo da bi preživeli. Da bi bio na sigurnom, odlazi na farmu kod bake…

Suočavajući se sa novonastalom situacijom, osećanjima straha i gubitka dečak kreira svoj izmaštani svet koji se sastoji od ptica, lokalnih mitova i legendi. Ipak shvata da ne može predugo da boravi u svom svetu fantazije i odlučuje da pronađe pravog ubicu i spasi oca. Kroz celu priču, provlači se i legenda o Pitorijuli, duhu iz pećine, kojim su meštani plašili decu. Na svom traganju za istinom, Andreu najpre otkriva da je čitav svet odraslih izgrađen na lažima... U filmu igraju i slavni Katalonci – Serđi Lopez (Sergi López) i Eduard Fernandez (Eduard Fernández).