24/12/2018 05:10

Cirkus nastavlja da gradi poverenje

Cirkus nastavlja da gradi poverenje! Tokom rada na projektu “Cirkus gradi poverenje” upoznali smo se sa veoma kreativnim mladim ljudima iz Novog Sada koji su zajedno sa nama i udruženjima Ludifico i Kreativni pogon, dve organizacije koje vode školu savremenog cirkusa i već imaju bogato iskustvo u društveno angažovanom radu i radu sa osetljivim grupama, osmišljavali predstavu “Ja umem da govorim” i radili na borbi protiv predrasuda o različitosti, kao i prevenciji i suzbijanju nasilnog ekstremizma.

Novosadski srednjoškolci sjajno su reagovali na predstavu, uključili se u radionice, istražili su teme ekstremističkog ponašanja i to su sve radili sa svojim vršnjacima! Zbog uspešnog prethodnog projekta, rešili smo da nastavimo da radimo na njemu, tako da smo bili u jugozapadnoj Srbiji!

Od 3. do 7. decembra preneli smo novosadski cirkus u srednje škole u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši i Priboju! S obzirom da je okruženje ovih gradova multietničko, cilj projekta je da kroz kreativan i umetnički rad na polju savremene scenske umetnosti i kreativnih industrija, podstakne srednjoškolce na borbu protiv predrasuda o različitosti, kao i prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma.


Više od 1.000 srednjoškolaca u ovih pet naselja gledalo je cirkuski performans “Ja umem da govorim”, a nakon izvođenja predstave učenici su razgovarali o temama koje predstava pokreće sa psiholozima Marijom Tiosavljević i Mirsenom Fehratovićem i popunjavali su ankete o tim temama. Mnogi učenici zainteresovali su se za cirkuske akrobacije, pa su nakon izvođenja ostajali sa našim iskusnim saradnicima i vežbali žongliranje, kretanje na svili i još mnogo toga!  

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci Misije OEBS-a u Srbiji i Britanske ambasade u Beogradu.