20/08/2016 11:50

"Cinema Komunisto" - jedinstvena priča o Jugoslaviji na Festivalu uličnih svirača

Petak, 2. septembar, 23h

Na ovogodišnjem Festivalu uličnih svirača, koji se odvija od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, ne propustite priliku da pogledate filmski program u organizaciji Cinema City internacionalnog filmskog festivala. U subotu, 2. septembra u 23h, posetioci Festivala uličnih svirača moći će da pogledaju sjajno dokumentarno ostvarenje "Cinema Komunisto" autorke Mile Turajlić, prikazano, sa velikim uspehom, na festivalu Cinema City 2011. godine. Pomoću odlomaka iz desetina zaboravljenih jugoslovenskih filmova, "Cinema Komunisto" je priča o Jugoslaviji na način na koji ona nikada nije ispričana na filmskom platnu.Kombinovanjem ekskluzivnog arhivskog materijala film prikazuje zemlju koja možda kao takva nije ni postojala. Od natrule scenografije u “gradu duhova”, u koji se pretvorio nekadašnji moćni “Avala film”, do predsednikove privatne sale za projekcije, pratimo čoveka koji je opsesivno svake noći gledao filmove dok je danju, upravljajući zemljom, čitao, pa čak i redigovao scenarija budućih filmova.

Dodatni sjaj celoj priči daju filmske zvezde poput Ričarda Bartona, Sofije Loren i Orsona Velsa koji nastupaju u velikim produkcijama koje finansira država. “Nema problema” – bio je standardni odgovor na sve režiserove zahteve – bilo da se radilo o vojnicima koji su ceo vojni rok odslužili kao statisti u ratnom filmu, ili o dizanju u vazduh kompletnog mosta za potrebe filma, kasnije nominovanog za Oskara..

"Cinema Komunisto" je sastavljen od odlomaka iz preko 60 igranih filmova pomešanih sa sećanjima učesnika, zabavnim anegdotama i zanimljivim detaljima. Posle Titove smrti počinje raspad celokupne jugoslovenske filmske industrije, koji, deceniju kasnije, prati i raspad cele zemlje. Danas su ostali samo oronuli filmski studiji koji svakim danom propadaju sve više i filmski zapisi, izmišljeni ili verodostojni, o zemlji koja više ne postoji.
Program i satnica filmskih projekcija na Festivalu uličnih sviračaPetak, 2. septembar, 21h

Priča o stanovnicima zida, režija: Andrej Boka

Boye: Prvi pravi ženski zvuk, režija: Brankica Drašković

Petak, 2. septembar, 23h

Cinema Komunisto, režija: Mila Turajlić

Subota, 3. septembar, 21h

Kod kuće, Nenad Mikalački

Moj zanat, Mladen Matičević

Subota, 3. septembar, 23h

Druga linija, Nenad Milošević