27/06/2015 20:23

Cinema City predstavlja žiri i nagrade

Osmo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala, pod sloganom Na pravom mestu u pravo vreme, održava se od 29. juna do 5. jula u novoj kreativnoj četvrti, koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu. Publici će premijerno biti predstavljeno 70 filmskih ostvarenja u okviru šest raznovrsnih selekcija, na čak šest festivalskih zona: Amstel Open Air Cinema, SKCNS Fabrika i Quarter Indoor Cinema, Planet rock Music Stage & Open Air Cinema, SKNCS Brod Teatar i Firchie Think Tank Studio.

U okviru šest selekcija, takmičarske Nacionalne klase, Fresh Danube Films i Up to 10.000 Bucks, kao i revijalnih Respect to 1st Films, 360° i Planet Rock biće prikazana pažljivo odabrana debitantska ostvarenja, odnosno prvi i drugi filmovi autora koji oblikuju sadašnjost i budućnost domaće i svetske kinematografije, a publika će biti svedok rađanja novih zvezda filmske i muzičke scene.

Najbolje među jednakima u svakoj takmičarskoj selekciji će i ove godine birati poseban žiri za svaku takmičarsku selekciju. Ukupno tri žirija dodeliće nagrade najboljima za sve tri takmičarske selekcije: Nacionalna klasa, Fresh Danube Films i Up to 10.000 Bucks. Ove godine prvi put osnovan je Žiri mladih koji takođe dodeljuje Nagradu mladih, za prema njihovom mišljenju najbolji film u selekciji Nacionalna klasa. Publika, jedan od najstrožijih žirija, čije se mišljenje izuzetno ceni, dodeliće Nagradu publike najboljem filmu festivala iz svih takmičarskih selekcija.

U sastavu žirija Nacionalne klase su Karpo Godina, filmski reditelj i snimatelj, legenda jugoslovenskog crnog talasa, Kaša Karvan, mlada nada evropske i svetske distribucije iz kompanije Premium Films iz Francuske i Alesandro Groplero na čelu odeljenja za međunarodne odnose FVG audio-vizuelnog fonda i direktor inicijativa When East Meets Vest, Re-ACT i Ties That Bind.

Prvi put ove godine Žiri mladih dodeliće Nagradu mladih za, prema njihovom mišljenju, najbolji film iz selekcije domaćih ostvarenja, Nacionalna klasa. Žiri mladih čine sedam učenica srednjih škola iz Novog Sada: Ana Marija Radosavljević, Bojana Kliska, Divna Stojanov, Ivana Čavić, Rada Šolak, Savina Smederevac i Teodora Slijepčević.

Ovogodišnji žiri jedne od najuzbudljivijih selekcija Up to 10.000 Bucks, imaće težak zadatak koji se našao i pred selektorom Milošem Pušićem. u ovogodišnjem žiriju nalazi se prošlogodišnji pobednik pomenute selekcije Atanu Mukherjee, koji je na 7. Cinema City-ju odneo nagradu za najbolji film Ulični psi, predstavnici domaće kinematografije u ovom tročlanom žiriju su: Dragan Petrović, filmski montažer i reditelj, autor nagrađivanog dokumentarnog filma Dragan Wende West Berlin, i Đorđe Bajić, srpski filmski i književni kritičar.

Nagrada publike ove godine dodeljuje se jednom od filmova iz selekcija Nacionalna klasa, Fresh Danube Films ili 360°. Glasanje će se vršiti putem glasačkih listića nakon svake premijerne projekcije filmova u datoj selekciji.

Na otvaranju festivala, Cinema City će dodeliti specijalne Ibise za doprinos domaćoj kinematografiji i samom festivalu Cinema City.

Nagrada za doprinos festivalu Cinema City biće uručena Dubravki Lakić, filmskoj kritičarki lista Politika, članici Evropske Akademije za film EFA i Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI.

Prof. Feti Dautović poznat je kao producent nekih od najvećih televizijskih projekata zlatnih sedamdesetih, ali i kao miljenik studenata filmske i televizijske produkcije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Inspirisao je generacije budućih producenata, stimulisao ih da maštaju, nadahnuo da ostvare svoje snove i učio da budu samuraji. Zato Cinema City, na kome rade i prikazuju svoja ostvarenja njegovi studenti, bez sumnje dodeljuje Nagradu za doprinos domaćoj kinematografiji prof. Fetiju Dautoviću.