17/05/2012 11:44

Cinema City predstavlja originalna ostvarenja selekcije 360°

Selekcija 360° koja je prošle godine premijerno predstavljena na festivalu Cinema City, a iza koje stoji selektor Petar Protić, jedan je od programa čiji su filmovi privukli veliku pažnju i poneli iskrene simpatije publike. I ove godine panoramski program selekcije 360° prikazaće nova ostvarenja nezavisne produkcije, interesantne junake i njihove zanimljive priče koje će nas nasmejati ali i zamisliti, možda raznežiti, ili čak učiniti obazrivim pred raskršćima i nepredvidivim skretnicama životnog puta.


Zahvaljujući programu 360° zavirićemo u buran emotivni svet budućeg mladoženje, prikrivenog sanjara, nekoliko dana pred venčanje, čija sumnja u ispravnost "konačne" odluke postaje sve većom kada shvati naklonost prema devojci koju je tek upoznao. Debitantski film - komedija francuske glumice, od nedavno i rediteljke, Katje Lefkovic, Momački dani su završeni” (Pourquoi Tu Pleures? / The Bachelor Days Are Over), uspešno je prikazana u Kanu 2011. godine, i jedno je od ostvarenja koje nikako ne treba propustiti na ovogodišnjem festivalu Cinema City.

U višestruko nagrađenom roudmuviju “Ave” (Avé) debitanta Konstantina Božanova saznaćemo šta se dešava kad mladić slučajno upozna devojku, kompulsivnog lažova, koja počinje da upravlja njegovim emocijama ali i životnim putem. “Ave”, nazvan po glavnoj junakinji filma, inspirisan je remek-delima ovog žanra kao što su “Profesija: reporter” Mikelanđela Antonjonija i “Pet lakih komada” Boba Rafelsona.

Jedno od najboljih savremenih argentinskih ostvarenja “Student(El Estudiante / The Student), debitantski je film Santijaga Mitrea. Dinamična priča o nezainteresovanom studentu koji zbog osvajanja docentkinje počne da se bavi politikom u univerzitetskim krugovima, vešto je osmišljena metafora za političke manipulacije koje se dešavaju u društvu. Po rečima selektora: "Ovo je jedan od najboljih političkih filmova ikad snimljenih, upravo jer strukturom priče razotkriva tajne jednog prljavog i opasnog zanata koji dominira modernim svetom."

Sjajnom glumom i kompozicijom, porodična saga Žaoa Kanižoa, „Krv moje krvi“ (Sangue do Meu Sangue / Blood of My Blood), opisuje oštrinu života u vrevi Lisabona i žrtve koje su dve žene spremne da podnesu zarad dobrobiti svoje porodice. Film nosi izuzetno snažnu i humanu poruku nade i ukazuje na važnost i moć bezuslovne ljubavi, dok je istovremeno vrlo pedantno koncipiran na mnoštvu čvrstih epizoda. Okosnicu ovih epizoda ostvaruje veoma talentovan glumački ansambl filma.

Nadrealni i postmoderni vestern sa primesama naučne fantastike italijanskog reditelja Davidea Manulija, “Legenda o Kasparu Hauzeru(La Leggenda di Kaspar Hauser / The Legend of Kaspar Hauser), u kom jednu od glavnih uloga tumači odlični Vinsent Galo, predstavlja istorijsku misteriju u crno-belom, koja će, uz saundtrek elektro genija Vitalika, biti jedna od filmskih senzacija ovogodišnjeg Cinema City festivala. Po rečima selektora Petra Protića ovde kao da je "Ežen Jonesko penetrirao u staru priču o svakom za sebe i Bogu protiv svih".

Nagrađen na festivalu u Montrealu za najbolji scenario, film Emanuela Morea,“Umetnost ljubavi(L'Art d'aimer / The Art of Love), slično ranijim filmovima Vudija Alena, sastoji se od niza fino osmišljenih vinjeta koje prikazuju svakodnevicu nekoliko pariskih parova dok preispituju šta zaista žele od svojih života. Po stilu i diskretnoj nameri da ispriča univerzalnu priču o emocijama glumac i reditelj Emanuel More podseća na slavnog francuskog autora Erika Romera, a njegov film na trenutke jeste tužan, ali i dovoljno komičan da tuga za tren nestane.

U okviru programa selekcije 360° biće prikazano i novo ostvarenje jednog od najuglednijih i najuspešnijih komičara japanske i azijske kinematografije - Hitošija Macumotoa. Filmska avantura pod nazivom “Samuraj bez mača” (Saya Zamurai / Scabbard Samurai) govori o bivšem samuraju pred vrlo neobičnim zadatkom i ultimatumom. Obilje smešnih ali istovremeno i herojskih poduhvata glavnog junaka pridobiće iskrene simpatije njegove kćerke, celog sela u srednjevekovnom kraljevstvu, a sasvim smo sigurni, i publike koja će imati priliku da uživa u ovom filmskom ostvarenju na festivalu Cinema City 2012.