15/06/2016 18:04

Cinema City predstavlja najbolje debitantske filmove iz regiona i sveta u okviru selekcija 360° i Fresh Danube Films

Ne propustite hitove sa prestižnih svetskih festivala i intrigantna ostvarenja o fenomenima savremenog društva

Na ovogodišnjem Cinema City festivalu, koji se održava od 25. juna do 2. jula u Limanskom parku i Kineskoj četvrti u Novom Sadu, posetioce očekuje beskompromisni i uzbudljiv program fokusiran na mlade autore i njihove prve i druge filmove. Debitantski hitovi iz celog sveta, festivalska su iznenađenja i osveženja originalnog i drugačijeg filmskog izraza omiljene selekcije 360°, koji iz godine u godinu ispunjavaju open air bioskope festivala do poslednjeg mesta. Fantastična debitantska ostvarenja donosi i selekcija Fresh Danube Films koja će predstaviti najtalentovanije mlade autore dunavskog regiona.

--

Deveto izdanje Cinema City festivala, koje se održava od 25. juna do 2. jula, u Limanskom parku i Kineskoj četvrti, u Novom Sadu, donosi, kao i svake godine, nesvakidašnji filmski izbor predstavljen kroz pažljivo osmišljene filmske selekcije. Programski koncept festivala baziran je na promociji prvih i drugih filmskih ostvarenja i mladih filmskih talenata, kao i na sjajnom muzičkom programu koji će nam predstaviti neke od najznačajnijih zvezda regiona.
Kao i uvek, posetioci će imati priliku da pogledaju odlične filmove omiljene selekcije 360°, koja predstavlja najbolja debitantska ostvarenja iz celog sveta! Nepogrešiv izbor programa potpisuje selektor Petar Protić, koji najavljuje velika filmska iznenađenja! Modernu priču punu ljubavi i emocija Gori, gori, gori potpisuje talentovana britanska rediteljka Čanja Baton. Ova mračna komedija sa jakim emotivnim nabojem o dve prijateljice koje ispunjavaju testamentarni zavet svog preminulog prijatelja, rasipajući njegov pepeo po živopisnim krajevima Britanije će zasigurno zainrigirati publiku festivala. Jedno od sjajnih ostvarenja koja će publika imati priliku da pogleda je skandinavska drama Roditelji, danskog autora Kristijana Tafdrupa. Roditelji predstavljaju neobičnu priču, koja tumači staru tajnu: kako odvojiti dete od roditeljskog doma, ali na ispravan i svima prihvatljiv način. Švajcarsko-francuska koprodukcija Alojz reditelja Tobias Nole donosi originalnu studiju samoće pojedinca kroz priču o misterioznom pozivu i povučenom privatnom detektivu koji pristaje na igru spletki i intriga.


Kalifornija
, izuzetna priča o odrastanju, mlade brazilske rediteljke Marine Person, bavi se temom problematične adolescentske faze kroz koju smo svi prolazili. Uz odličnu priču, muzika igra ključnu ulogu, stvarajući nezaboravni saundtrek koji čine svetski hitovi muzičkih zvezda osamdesetih među kojima su The Cure, David Bowie, New Order, Echo and the Bunnymen i Joy Division. Francusko ostvarenje Ni na nebu ni na zemlji, autora Klementa Kogitorea, napeta je drama sa elementima misterije o sudaru različitih kultura i civilizacija. U ovom filmu sjajni Žeremi Renie tumači lik francuskog vojnog komadanta koji gubi poverenje svog odreda, ali i svoj zdrav razum, kada njegovi vojnici počnu da nestaju, misteriozno, jedan po jedan. Ne propustite fenomenalno ostvarenje Sedmica i jedan dan izraelskog reditelja Asefa Polonskog, koje otvara 9. Cinema City festival. Premijerno prikazan na Kanskom festivalu, ovaj film predstavlja toplu i duhovitu dramu koja prikazuje ljudske pokušaje i nadljudske napore da se u životu nađe smisao čak i nakon prelomnih događaja koji su ga zauvek izmenili.


Nagrađen na prestižnom filmskom festivalu u Roterdamu, film Radio snovi prikazuje veliki dan za jednu malu radio-stanicu koja se emituje iz San Franciska - legendarni bend Metallica treba da svira uživo sa prvim avganistanskim rok bendom Kabul Dreams! Međutim, dešavanja svakodnevnog života intervenišu na ironično-komičan način. Režiju ovog ostvarenja potpisuje višestruko nagrađivani reditelj Babak Jalali. U okviru selekcije 360° nalazi se i dokumentarac koji je osvojio pažnju ovogodišnjeg Sandensa, Zemlja prosvetljenih, belgijskog autora Pieter-Žana de Pua. Ovaj film prikazuje nadrealni život dece Kuči plemena, koja vode svoj mini-rat u svakodnevnom ludilu Avganistana, s vremena na vreme bežeći daleko u sopstvene fantazije i snove.
Na 9. Cinema City festivalu ne smete propustiti ni sjajnu selekciju Fresh Danube Films koja će predstaviti najintrigantnija filmska ostvarenja talentovanih debitanata iz regiona. Prema rečima selektora Vladana Petkovića ovogodišnja selekcija ’’sadrži pet filmova, od kojih se dva bave ženskim sazrevanjem - Žalejka i Otvorena, dok su tri formalno veoma interesantna jer se igraju žanrovskim odrednicama. Tako je WiNWiN meta-film o kapitalizmu, S ljubavlju, Evropa je zvanično dokumentarac koji ispituje ljubavne veze na vrlo filmičan, fiktivan način, a Eva Nova u snažnoj socijalnoj drami povlači paralelu između lika i glumice koja ga igra’’.Kao film-predstavnik domaće kinematografije u selekciji biće prikazan debitantski film Otvorena reditelja Momira Miloševića, koji će biti premijerno prikazan pred novosadskom publikom. "Ova mešavina drame o sazrevanju i psihološkog horora mladog beogradskog reditelja najprijatnije je osveženje u srpskom filmu u poslednjih nekoliko godina", objašanjava selektor Petković. Film govori o dve tinejdžerke devedesetih godina u Srbiji koje istražuju svoje prijateljstvo i identitet. Nemačko-bugarska koprodukcija Žalejka u režiji Elize Petkove višetruko je nagrađivan film, koji govori o borbi mlade devojke koja hrabro želi da živi život na svoj način, suprotno tradiciji i običajima, dok nailazi na osudu i nerazumevanja ljudi oko sebe. Posetioci će imati priliku da pogledaju i sjajno ostvarenje WinWin austrijskog reditelja Daniela Hoesla. Film predstavlja oštru i modernu satiru o savremenom kapitalizmu i njegovim predstavnicima koju su sterilni i zamenjivi kao i novac u koji veruju.
Švajcarski film S ljubljavlju, Evropa reditelja Jana Gasmana predstavlja dokumentarnu priču o četiri para na obodima Evrope. Oni se bore se sa teškom ekonomskom situacijom, sopstvenim demonima i problemima svojstvenim za sve veze. Još jedan film koji će se naći u ovoj selekciji, Eva Nova, slovačkog reditelja Marka Škopa, govori o životu nekada čuvene glumice Eve koja je sada lečena alkoholičarka. Navodno, svako zaslužuje drugu šansu, međutim, pitanje je da li je za Evu previše kasno…
Cinema City festival posetiocima pruža jedinstvenu priliku da pogledaju filmove koje neće imati priliku da vide na redovnim bioskopskim reperoarima. Festival neguje duh mladosti i trudi se da publici svake godine ulepša početak novog leta te zato ne propustite autenično filmsko-festivalsko iskustvo u ambijentu revitalizovane industrijske četvrti Novog Sada!


Vidimo se uskoro na festivalu #CinemaCity2016!

Pogledajte interaktivnu satnicu festivala, odaberite svoje filmske favorite i

informišite se o ulaznicama.

Družimo se od 25. juna do 2. jula u Kineskoj četvrti i Limanskom parku!