19/06/2015 10:35

Cinema City predstavlja Nacionalnu klasu

Pozdravimo surove pankove koji su sadašnjost i budućnost domaćeg filma

Bliži se otvaranje 8. Cinema City internacionalnog filmskog festivala, pod sloganom Na pravom mestu u pravo vreme, koji se održava od 29. juna do 5. jula u novoj kreativnoj četvrti, koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu. Publici će premijerno biti predstavljeno 70 filmskih ostvarenja u okviru šest raznovrsnih selekcija. Pažnju publike svakako će najviše privući domaći filmovi iz selekcije Nacionalna klasa, glavne festivalske selekcije koja okuplja aktuelna ostvarenja domaće kinematografije. Biće predstavljeno ukupno 12 debitantskih, odnosno prvih i drugih filmova domaćih autora koji oblikuju sadašnjost i budućnost domaće kinematografije. Festival otvara film Panama, a biće nezaobilazna ostvarenja i Enklava, Isceljenje, Mali Budo, Nebo iznad nas, Ničije dete, Off, Okean, Otvoreni kavez, Spomenik Majklu Džeksonu, Varvari, Žigosana.


GODINA KOJU SU POJELI DEBITANTI

“Iako to nije ni uzrok niti povod za ovogodišnje sužavanje fokusa festivala na prva i druga ostvarenja autora, nemoguće je izbeći konstataciju da su upravo ti filmovi i njihovi autori obeležili godinu koja je za nama.

Prošlo leto počelo je učešćem filmova Spomenik Majklu Džeksonu i Varvari na festivalu u Karlovim Varima, gde je Ivan Ikić (Varvari) nagrađen Specijalnim priznanjem žirija. U septembru je Vuk Ršumović sa filmom Ničije dete odneo tri nagrade u selekciji Nedelje kritike na festivalu u Veneciji, a film Mali Budo Danila Bećkovića započeo je bioskopsko prikazivanje tokom kog je film videlo više od 300.000 gledalaca. U novembru je na festivalu u Kotbusu svetsku premijeru imao film Isceljenje Ivana Jovića, a istog meseca Tamara Drakulić prvi put je prikazala svoj filmski esej Okean i to na prestižnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi.

Početak 2015. su premijerom na beogradskom FEST-u obeležila ostvarenja Enklava Gorana Radovanovića, film koji će otvoriti filmski festival u Moskvi i film Žigosana Saše Radojevića, a neposredno pred ovogodišnje izdanje festivala nakon višegodišnjih napora pred publikom se pojavio i akcioni film Off Predraga Stojića.

Kraj protekle filmske sezone i početak nove na najlepši mogući način slavimo domaćom premijerom filma Panama reditelja Pavla Vučkovića koji je prikazan u zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu.” poručuje Milan Stojanović, programski direktor festivala.

12 FILMOVA KOJI SU OBELEŽILI DOMAĆU KINEMATORAFIJU

Panama je prvi debitantski igrani film iz Srbije koji je nakon 30 godina pozvan u glavni program, odnosno zvaničnu selekciju najuticajnijeg i najprestižnijeg svetskog filmskog festivala u Kanu. Nakon uspeha ovog ostvarenja i svetske premijere na 68. Kanskom festivalu u maju mesecu i domaća publika će imati priliku da pogleda Panamu na otvaranju 8. Cinema City festivala u ponedeljak, 29. juna u Novom Sadu. Film će se naći u konkurenciji za nagrade u okviru Nacionalne klase, Pavle Vučković u svom debitantskom filmu donosi ljubavnu priču kojom na suptilan i poetski način govori o trenutnom najvećem problemu mladih ljudi. Glavni junak filma Panama je Jovan (Slaven Došlo) koji ulazi u slobodnu vezu sa Majom (Jovana Stojiljković) koja prerasta u opsesivni odnos u kojem njih dvoje pokušavaju da sakriju svoje emocije da bi ostali nepovređeni. U ostalim ulogama svoj doprinos filmu dali su i Miloš Pjevač, Tamara Dragičević, Jelisaveta Orašanin, Nebojša Milovanović, Aleksandar Đurica, Branka Pujić, Andrija Daničić...

Spomenik Majklu Džeksonu, reditelja Darka Lungulova je priča sa glavnog trga male srpske varoši na izdisaju, u kojoj da bi spasao varošicu i sprečio ljubav svog života da ode, večiti sanjar Marko odlučuje da podigne spomenik Majklu Džeksonu koji je upravo objavio povratničku turneju. Ovaj film u kome ozmeđu ostalog igraju Boris Milivojević, Nataša Tapušković, Dragan Bjelogrlić, Toni Mihajlovski, Branislav Trifunović, Ljubomir Bandović, Mirjana Karanović, Srđan Miletić, Marko Janketić, Emilija Terzić, Ana Divac, prikazan je na brojnim svetskim festivallima.


Varvari
reditelja Ivana Ikića su tinejdžerska drama o odrastanju u svetu bez perspektive, portret jedne mlade generacije koja stasava u društvu izgubljenih vrednosti. Na festivalu u Karlovim Varima, je Ivan Ikić nagrađen Specijalnim priznanjem žirija.

Ničije dete reditelja Vuka Ršumovića je ostvarenje koje je zadobilo pažnju domaćih i svetskih festivala, medija i publike. Odneo je čak tri nagrade u selekciji Nedelje kritike na festivalu u Veneciji, a domaću premijeru je imao na ovogodišnjem FEST-u. Radnja filma Ničije dete zasnovana je na istinitoj priči o divljem dečaku pronađenom u proleće 1988. među vukovima u bosanskim planinama.



Mali Budo Danilo Bećkovića biće ujedno i domaći predstavnik u okviru selekcije Fresh Danube Films je film koji je vratio domaću publiku u bioskope, i koji je pogledalo više od 300.000 gledalaca, a koji je videla i publika festivala srpskog filma u Australiji, Torontu, Vankuveru, Južnoafričkoj republici, Čikagu i Skandinaviji, gde je na festivalu novog balkanskog filma osvojio nagradu publike. U ovoj crnoj komediji igra mnogobrojna ekipa koju predvode Petar Stugar, Sergej Trifunović, Tihomir Stanić, Petar Božović, Slobodan Ćustić, Andrija Milošević i mnogi drugi.

Enklava Gorana Radovanovića je priča o opstanku, borbi koja ne pita za godine, i prijateljstvu. Film o dečaku iz srpske enklave na Kosovu, da bi sahranio dedu mora da zađe iza neprijateljskih linija u posleratnom duboko podeljenom Kosovu. Ovaj film u kome između ostalih igraju Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Denis Murić imao je premijeru na FEST-u ove godine, a otvoriće filmski Festival u Moskvi.


Isceljenje
Ivan Jovića je filmska priča koja prati tihovanje pravoslavnog monaha, u začudnoj atmosferi izolovane isposnice. Njegov mir biva narušen iznenadnom posetom dvoje ljudi. Ovo je film o pomirenju i oproštaju, o velikom pitanju koje ostaje nakon svih ratova: kako oprostiti svom neprijatelju? Isceljenje je nagrađen za najbolji balkanski film u selekciji CineBalkan na festivalu evropskog filma CINEDAYS, nagradom za najbolji film i scenario na festivalu BaNeFF i nagradom žirija za najbolji srpski film na ovogodišnjem FeST-u.

Intuitivan filmski esej Okean Tamare Drakulić, priča je o putovanju u kom rediteljka i protagonistkinja sa svojim prijateljem isplovljava ka Havajima, kako bi prosuli pepeo tela svog drugara Tonija, u Tihi Okean. Ovaj filmski kontemplativni dnevnik prikazan je na brojnim evropskim i domaćim filmskim festivalima (JIDFF, Torino FF, Silver Linning Brussels, FEST, BFDKF).


Žigosana
, film Saša Radojevića, takođe premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u, je priča o pokušaju da se promeni način života, preuzimanju identiteta, i onome šta to donosi.

Neposredno pred ovogodišnje izdanje festivala nakon višegodišnjih napora pred publikom se pojavio i akcioni film Off Predraga Stojića, uznemirujuća potraga za bratom, koja glavnog lika uvlači u zamršenu mrežu beogradske policije.

Otvoreni kavez u režiji Siniše Galića koji priča priču o mladoj fotografkinji iz Berlina koja putuje u Srbiju da napravi reportažu o izbeglicama, i Maji koja ima želju da pobegne iz Srbije, te ne uočava Anine prave namere.


Van konkurencije predstavićemo film u kom su domaći producenti imali manjinsko učešće, gde ta činjenica ipak nije umanjila relevantnost ovog filma za ovaj filmski prostor i publiku – Nebo iznad nas reditelja Marinus Groothofa, govori o Beogradu koji se svake noći transformiše od živog grada u vojnu metu NATO-a. U filmu igraju Nada Šargin, Nikola Rakočević i Ljuba Bandović. 


                                        Ovde pogledajte listu filmova selekcije Nacionalna klasa.

Ove godine se družimo na potpuno novoj lokaciji, gde će Cinema City ponuditi jedinstveno festivalsko iskustvo. Stoga, informišite se i o ulaznicama i satnici, festival se bliži!

                                                                    #CinemaCity2015