Arhiva Cinema City 2016.

Cinema City 2016

Deveti po redu Cinema City internacionalni filmski festival održao se u periodu od 25. juna do 2. jula 2016. godine po drugi put na atraktivnoj lokacijii u Novom Sadu - u Kineskoj četvrti i Limanskom parku. Tokom osam festivalskih dana prikazano je preko 60 filmova, u okviru pet festivalskih selekcija, na pet različitih otvorenih i zatvorenih lokacija. Posebnu pažnju publike privukli su Sedmica i jedan dan, Gori, gori, gori, Alojz, Kalifornija, Žalejka, B-film: Požuda i film u zapadnom Berlinu, Dženis Džoplin, mala tužna devojka, zatim domaća ostvarenja Dnevnik mašinovođe, Vlažnost, Dubina dva, Inkarnacija, Otvorena i Dobra žena, kao i odlični kratki filmovi selekcije Up to 10.000 Bucks. Ove godine je poseta festivala premašila 35.000 ljudi.


Festivalske dane su takođe obeležili sjajni razgovori sa autorima filmova i selektorima. Deveti Cinema City ostaće upamćen i po kvalitetnom i izuzetno posećenom pratećem umetničkom programu pod nazivom Cinema City Paralele, u okviru koga su posetioci festivala imali priliku da pogledaju izložbu Razlike, studenata i profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu, izložbu Total Recover, u okviru multimedijalnog festivala RE/8 DESIGN PARK kao o izložbu fotografija na otvorenom “EU i Srbija: 15 godina partnerstva” Delegacije Evropske unije u Srbiji. Muzički program festivala obeležio je sjajan koncert otvaranja grupe Jinx i nastup Ramba Amadeusa na zatvaranju festivala, kao i svakodnevni odlični DJ nastupi i žurke u Firchie Think Tank studiju.

U okviru ceremonije zatvaranja festivala dodeljene su Nagrada za doprinos domaćoj kinematografiji našoj glumačkoj legend Lazaru Ristovskom, Nagrada Žirija mladih škotskom ostvarenju Domaći migranti, selekcije Up to 10.000 Bucks, kao i Nagrada publike britanskom filmu Gori, gori, gori selekcije 360°. 

Festivalski dani su protekli u odličnoj atmosferi, zahvaljujući fenomenalnim filmskim i muzičkim programima, kao i jedinstvenim festivalskim lokacijama u Kineskoj četvrti i Limanskom parku, koje su doprinele sjajnom ambijentu, ali pre svega i mnogobrojnoj festivalskoj publici - iskrenim ljubiteljima kvalitetnog filmskog i muzičkog izraza.

Vidimo se u 2017. godini!