24/12/2009 10:42

Cinema City 2010

Internacionalni Festivala filma i medija Cinema City održaće se od 5. do 12. juna 2010. u Novom Sadu. Tokom osam dana Novi Sad će ponovo postati grad - festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima. Treće izdanje Cinema City festivala obeležiće brojni noviteti u organizaciji, kao i premijere domaćih i stranih filmova i ugledni gosti iz sveta filma.

Filmski program festivala predstaviće 14 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim retrospektivama. Preko 150 filmova, više od sto premijera prikazivaće se u 4 zatvorena i 3 open air bioskopa, a festival dodeljuje 20 nagrada za domaći, internacionalni i low budget film.

Centralna bioskopska lokacija ove godine postaće Arena Cineplex, novi multipleks bioskop sa 5 najsavremenijih sala i jedinstvenom dolby 3D salom u Srbiji, a po prvi put na ovim prostorima na Cinema City festivalu 2010. proradiće Drive in bioskop. Drive in Cinema biće smešten na Petrovaradinskoj tvrđavi, na mestu na kome se svake godine tokom jula nalazi Exitov main stage. Uz veoma atraktivan filmski program, posebnu lokaciju, i kapacitet bioskopa za više od 450 automobila, Drive in Cinema predstavljaće jedinstveni novitet festivala 2010.

U okviru Media art programa festivala, održaće se izložba i konferencija u kojima učestvuje više od 50 umetnika iz celog sveta. Muzički program obuhvatiće spektakularne žurke otvaranja i zatvaranja za 20 000 ljudi, kao i brojne koncerte i žurke uz nastupe internacionalnih i domaćih muzičkih zvezda. U centru Novog Sada, na Trgu Slobode biće smešten i festivalski centar, po ugledu na velike svetske festivale.

Cinema City će pokrenuti edukativne radionice u okviru akademskog programa, u kojima će filmski umetnici, teoretičari, kritičari, predstavnici filmskih institucija otvoriti veoma značajne teme za filmsku umetnost i filmsku industriju.

Cinema City očekuje više od 500 akreditovanih gostiju, među kojima su filmski autori, reditelji, glumci, predstavnici svetskih festivala i filmskih institucija, novinari, umetnici. Pored prestižnih imena iz sveta filma, festival u okviru selekcije “Up to 10 000 bucks” festival će ugostiti preko 300 mladih autora, koji predstavljaju budućnost domaće i svetske kinematografije.

Organizaciju Cinema City festivala od 2010. godine vodi Udruženje građana „Cinema City”. Organizaciona struktura biće predstavljena kroz upravni odbor i savet festivala, kao i brojni tim saradnika i prijatelja koji tokom cele godine rade na razvoju, unapređenju i organizaciji festivala.