28/03/2011 11:00

"Chungking Express" u Peđinoj lektiri svetskog filma

Film „Chungking Express” reditelja Kar Vai Vonga (Kar Wai Wong) obuhvata dve različite priče, koje slede jedan za drugom, a obe govore o romansama dva policajca. Osim kratkog momenta, kada se jedna priča završava a druga počinje, ove dve priče nisu međusobno povezane. Kroz izvanredan spektar boja kaleidoskopskog efekta, sniman “kamerom iz ruke”, “Chungking Express” predstavlja hipnotišući portret Hongkonga devedesetih godina.


Pored specifičnog vizuelnog izraza, rediteljev eksperiment sa muzikom, koja se u ovom filmu gotovo takmički sa dijalogom, pokazao se vrlo uspešnim. Tematska pesma u filmu „Chungking Express“ je „California Dreaming“ u izvođenju Mamas and Papas. Pesma se provlači kroz film, naglo počinjući i završavajući, čime određuje ritam koji organizuje narativnu strukturu i uspostavlja atmosferu filma. „Chungking Express” je prvi film koji je distribuirala Tarantinova filmska kuća Rolling Tunder Pictures.

Hongkonški reditelj jedan je od svetski najznačajnih predstavnika autorskog filma. Čuven je po vizuelno jedistvenim i visokostilizovanim ostvarenjima koja su rezultat refleksije autorovog ličnog kreativnog pogleda na temu, film i umetnost uopšte. Prema filmskom magazinu “Sight & Sound“, u izdanju Britanskog filmskog instituta, reditelj Kar Vai Vong se našao na listi deset najvažnijih reditelja savremenog doba.